Conectand fiecare dispozitiv, fie ca este vorba de o masina, de un aparat casnic sau de un panou, IoTBlock permite colectarea si analiza datelor intr-un mod mai eficient, mai rapid si mai ieftin. Sa consideram ca tocmai s-a produs un accident de masina destul de aproape de locul de munca. Acest lucru provoaca un blocaj in trafic, ceea ce face incomoda folosirea unui automobil. De obicei, aceste informatii sunt fie publicate prea tarziu, fie nu sunt publicate deloc. Daca ati fi stiut despre acest accident, ati fi putut folosi alte mijloace de transport, cum ar fi metroul si ati evitat sa pierdeti timpul in trafic.

 

Este aproape sigur ca aceasta tehnologie va fi des utilizata in viitor deoarece multi giganti din industrie au inceput deja sa studieze si sa produca mai multe produse ce au la baza aceasta tehnologie. De fapt, se estimeaza ca pana in 2025 sectorul IoT va creste la 11 triliarde de dolari cu un total de 75 de miliarde de dispozitive. Totusi, ca in orice tehnologie emergenta, exista mai multe probleme care trebuie rezolvate inainte de a fi utilizata pe scara larga de catre public. Studiile arata ca 70% dintre dispozitivele IoT utilizeaza forme de comunicatii fara criptare, iar 80% nu au nici macar cea mai elementara forma de securitate. Din pacate, acest lucru face posibil ca hackerii sa abuzeze de defectele de securitate dintr-un singur dispozitiv si sa aiba acces la intreaga retea. De exemplu, la inceputul acestui an, niste hackeri au folosit un termometru dintr-un rezervor de peste legat la IoT pentru a fura baza de date a unui cazinou.

 

Pentru a rezolva problemele curente IoTBlock ofera doua protocoale, device-agnostic si blockchain-agnostic. Acest agnosticism ar trebui evidentiat, deoarece inseamna ca protocolul poate fi utilizat de orice dispozitiv IoT si de orice blockchain, fie ca este vorba despre Ethereum, IOTA sau Hedera Hashgraph. Momentan chiar si cel mai popular furnizor de solutii IoT bazate pe blockchain-uri, IOTA, nu ofera acest lucru. Alte caracteristici importante ale lui IoTBlock includ autentificarea securizata, audibilitatea deschisa si comunicarea in lant. Protocolul poate fi folosit pentru autentificarea dispozitivelor IoT, asigurarea si rezolvarea disputelor, verificarea securitatii si sigurantei dispozitivelor si schimbul de date.

 

Datorita utilizarii protocolului Ora, este posibila o retea cu adevarat descentralizata de dispozitive IoT. Nodurile sunt stimulate sa transmita date veridice si sa raporteze date inexacte sau rau intentionate. Aceste noduri sunt recompensate cu jetoane in schimbul contributiilor lor la retea.

 

 

Jeton

Desi foarte putine informatii cu privire la utilizarea tokenului sunt publicate la momentul scrisului, putem spune ca acesta va actiona ca un jeton nativ pentru a plati taxe pentru serviciile de platforma. Se subliniaza faptul ca dezvoltatorii cauta un pret stabil pentru jeton, ceea ce il face destul de rezonabil pentru a fi folosit pe scara larga.

 

Nu exista informatii despre valoarea jetoanelor IoTBlock sau despre modul in care echipa intentioneaza sa utilizeze veniturile din vanzarea acestora.

 

Echipa

CTO Michael Arbach: Arbach a fost un arhitect blockchain la KodakOne.

 

Sanjeev Verma: Inainte de a se alatura AMD ca arhitect principal, Verma a lucrat ca arhitect de securitate mobila la Samsung Electronics, ca inginer de cercetare la Nokia si ca tehnical staff la Bell Labs.

 

Richard Fushimi: Fushimi a fost CEO la Rocket Internet SE, presedinte si COO la Sega, si un consultant de conducere la Genpact Headstrong Capital Markets.

 

Leo Rong: Rong a lucrat ca inginer software la Splunk pentru o perioada de aproape 3 ani.

 

Consultanti

 

Chad Pleper: Pleper a fost un arhitect senior de infrastructura la Elsevier.

 

Tugrul Firatli: Firatli a lucrat ca vicepresedinte la TIBCO Software, ca inginer software la Apple si ca membru al personalului tehnic la Bell Labs.

 

Rex Wong: Wong a fost un investitor fondator la Applied Semantics, compania care a creat AdSense si a vandut-o mai tarziu companiei Google in 2003.

 

Verdict

Mai jos sunt prezentate riscurile si potentialul de crestere al IoTBlock.

 

Riscuri

 

  • Nici o informatie referitoare la valorile jetonului nu este disponibila la acest moment. Acest lucru face dificila evaluarea proiectului si a eventualei rentabilitati a investitiei. (-1)

 

  • Este o presupunere rezonabila ca concurenta in sectorul IoT va fi dura in viitor. Pe masura ce din ce in ce mai multi giganti de tehnologie ar putea intra pe piata, este posibil ca acestea acapareze toata piata datorita resurselor lor superioare. (-2)

 

Potential de crestere

 

 

  • Echipa cu experienta in domeniu (Sanjeev Verma si Richard Fushimi). (+2)
  • Protocolul device-agnostic si blockchain-agnostic. (+3,5)
  • Originile echipei pot fi urmarite pana la un producator de echipamente hardware si RFID infiintat in 2004. Acest lucru arata ca echipa are foarte multa experienta in sectorul IoT. (+2.5)

 

Tendinta

 

Este de asteptat ca tehnologia emergenta a IoT sa fie utilizata pe scara larga in viitorul apropiat. Se estimeaza ca pana in 2025 sectorul va creste cu 75 de miliarde de dispozitive la o valoare de 11 triliarde de dolari. Utilizarea acesteia este limitata doar de imaginatia unei persoane, dar ca si in cazul oricarei tehnologii emergente exista cateva probleme importante care trebuie rezolvate.

 

In prezent, 70% din dispozitivele IoT nu utilizeaza forme criptate de comunicare si 80% nu au un nivel de baza de securitate. Intrucat dispozitivele sunt conectate la aceeasi retea, accesul la un singur dispozitiv permite accesul la intreaga retea.

 

IoTBlock ofera solutii noi pentru a rezolva aceste probleme. Echipa este alcatuita din oameni cu foarte multa experienta, precum Sanjeev Verma si Richard Fushimi. Protocolul este conceput intr-un mod agnostic, astfel incat IoTBlock sa poata fi utilizat de orice dispozitiv conectat la IoT si blockchain.

 

Cu toate acestea, nici o informatie despre valoarea jetonului nu este inca disponibila, ceea ce face dificila evaluarea oricarei rentabilitati a investitiei. De asemenea, concurenta din sectorul IoT va fi extrem de feroce, iar intrarea pe piata a mai multor giganti tehnologici ar putea dute la falimentul multor firme IoT bazate pe blockchain.

IoTBlock primeste 6/10.

 

 

Detalii privind investitiile

 

 

  • Model: ERC20 – Serviciu
  • Simbol: Nespecificat
  • Platforma: Ethereum
  • Crowdsale: Nespecificat
  • Investitia minima: Nespecificat
  • Pret: Nespecificat
  • Hard Cap: Nespecificat
  • Plati acceptate: Nespecificat
  • Restrictie pentru participare: Nespecificat