Comisarul de confidentialitate din Noua Zeelanda a atacat reteaua de socializare, declarand ca Facebook minte in continuare, in urma atacurilor Christchurch.

Acesta a folosit contul personal de Twitter pentru a taxa platforma de socializare. Facebook a atras si furia primului ministru Jacinda Ardern, pentru ca a gazduit o transmisiune live a atacurilor care s-au soldat cu 50 de morti, aceasta fiind apoi copiata si raspandita pe internet.

“Nu putem avea incredere in Facebook. Facebook minte. Sunt niste mincinosi patologici care sustin genocidul (Myanmar) si faciliteaza subminarea institutiilor democratice internationale. Platforma permite difuzarea de sinucideri, violuri, si crime, continua sa gazduiasca si sa publice videoclipul atacului de la moschee, permite companiilor de publicitate sa vizeze antisemitii, precum si alte segmente de piata bazate pe ura, si refuza sa isi asume responsabilitatea pentru continut”, a scris John Edwards.

Edwards a raspuns unui interviu al cofondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, pentru ABC, interviu in care acesta a refuzat sa isi asume orice forma de schimbare asupra tehnologiei live, inclusiv o eventuala intarziere care sa poata permite filtrarea.

Zuckerberg a spus ca incidentele precum transmisiunea live a atacului de la moschee sunt rezultatul oamenilor rau intentionati, si nu se datoreaza tehnologiei, iar o intarziere ar afecta utilizatorii care difuzeaza evenimente precum zilele de nastere sau alte petreceri si activitati.

Intr-un interviu ulterior pentru RNZ, care a avut loc luni, Edwards a descris comentariile lui Zuckerberg “mincinoase”, si a specificat ca Facebook a refuzat sa dezvaluie cate crime, agresiuni sexuale, si suiciduri au fost difuzate prin intermediul platformei.

“Este o tehnologie capabila sa faca mult rau”, a spus Edwards pentru RNZ.

Inaintea atacului, prim ministrul Ardern era un utilizator avid al live-ului de la Facebook, folosind tehnologia pentru a-si difuza conferintele de presa formale si neoficiale, precum si mesaje din intimitatea casei sale din Auckland.

In acest moment, echipa prim ministrului incearca sa gaseasca alte platforme prin care aceasta sa poata tine legatura cu oamenii, existand chiar discutii despre un site dedicat, doar pentru a evita sa foloseasca Facebook.
Ultima conferinta formala postata de Ardern a fost pe 25 martie, iar ultimul mesaj informal, o discutie despre schimbarea climatului, cu doar doua zile inainte de atac.

Ancheta aflata in desfasurare urmareste activitatile criminalului, conturile de pe retelele de socializare ale acestuia, conexiunile internationale, precum si prioritizarea resurselor anti-terorism in accest caz, a declarat Ardern.

Preluat de pe The Guardian