Intrucat Apple este ferm impotriva cererilor de a sparge criptarea iPhone, multi oameni s-au intrebat de ce FBI are nevoie de ajutorul Apple in primul rand. Exista o multime de instrumente disponibile de la companii terte, care sunt mai mult decat capabile sa deblocheze telefoanele iPhone 5 si iPhone 7 utilizate de tragatorul de la Pensacola.

 

Subliniind in continuare acest punct, un nou raport al Forbes spune ca FBI a folosit recent unul dintre acele instrumente de pe piata neagra pentru a debloca cel mai nou – si teoretic cel mai sigur – iPhone pe care Apple il vinde.

 

Potrivit raportului, anchetatorii FBI din Ohio au folosit dispozitivul GrayKey pentru a debloca un iPhone 11 Pro Max. Telefonul in cauza apartinea lui Baris Ali Koch, care era acuzat ca l-a ajutat pe fratele sau condamnat sa scape din tara, lasandu-l sa-i foloseasca pasaportul.

 

Avocatul lui Koch a confirmat pentru Forbes ca iPhone-ul in cauza a fost blocat cu o parola si ca Koch nu a renuntat niciodata la aceasta parola si nici nu este posibil ca ID-ul Face sa fi putut fi folosit. Acest lucru coroboreaza afirmatia lui Forbes potrivit careia s-a folosit GrayKey.

 

„GrayKey” este un dispozitiv hardware vandut de firma criminalistica Grayshift, care a fost folosit de mult timp de catre oamenii de ordine si anchetatori pentru a avea acces la telefoanele mobile blocate. Detaliile despre GrayKey sunt de obicei pastrate secrete, inclusiv daca functioneaza pe cele mai noi sisteme de operare si iPhone-uri Apple. Acest lucru este, in general, pentru a face mai dificil pentru Apple de a remedia vulnerabilitatile pe care Grayshift le utilizeaza.

 

Cele doua iPhone-uri folosite de tragatorul de la Pensacola au fost un iPhone 5 si un iPhone 7. Asa cum am mai spus, FBI poate debloca cu usurinta aceste dispozitive folosind solutii terte. De fapt, FBI ar putea folosi probabil aceeasi exploatare pe care a folosit-o pentru a debloca iPhone 5C-ul folosit de tragatorul de la San Bernardino in 2015.

 

Deci de ce FBI, presedintele Trump, procurorul general William Barr si altii apeleaza toti la Apple pentru a rupe criptarea iPhone? Cea mai evidenta posibilitate este aceea ca este o miscare politica, conceputa pentru a ajuta la aplicarea unei legislatii care ar impune Apple si altor companii tehnologice sa includa backdoor-uri in tot hardware-ul si software-ul.

 

Exista si argumentul legat de bani. Daca lui Apple i s-ar cere sa dezvolte backdoor-uri pentru iOS si iPhone, FBI nu ar mai trebui sa plateasca firme precum Grayshift si Cellebrite.