Autoritatile chineze continua represiunea impotriva vanzatorilor de programe VPN neautorizate si neinregistrate in interiorul granitelor tarii, in special impotriva serviciilor VPN care sunt promovate ca fiind capabile sa ocoleasca tehnologia Great Firewall din tara.
Arestarile au avut loc de la mijlocul anului 2017, dar autoritatile chineze par sa fi efectuat cea mai mare captura la sfarsitul lui 2019.
Potrivit unui raport al publicatiei Litchi News, politia chineza din orasul Taizhou a arestat un barbat in varsta de 29 de ani, despre care sustin ca a facut avere prin vanzarea serviciilor VPN.
Suspectul, identificat doar prin pseudonimul Gao, a operat un serviciu VPN pentru a ocoli Great Firewall al tarii inca de la jumatatea anului 2016.
Serviciul a avut un succes enorm, potrivit raportului, care sustine ca Gao a incasat mai mult de 1,6 milioane de dolari (11 milioane de yuani chinezi) de la inchirierea accesului pe serverele VPN la peste 28.000 de abonati.
Venitul estimat este mai mult decat oricare alt furnizor VPN arestat de autoritatile chineze pana in acest moment – majoritatea castigand sume mici in intervalul a zeci de mii de dolari americani, pe baza rapoartelor anterioare.
Gao s-a declarat vinovat anul trecut si asteapta in prezent sentinta, care este de asteptat sa fie una lunga.
Pentru comparatie, in septembrie 2017, autoritatile chineze au condamnat un barbat din Dongguan la noua luni de inchisoare pentru operarea unui serviciu VPN prin care s-a estimat ca a incasat 2.000 USD. In mod similar, in decembrie 2017, autoritatile chineze au condamnat un barbat din Pingnan la cinci ani de inchisoare pentru operarea unui serviciu VPN neinregistrat si a facut in jur de 120.000 de dolari prin inchirierea de acces la 8.000 de clienti.
Sentinta lui Gao este cel mai probabil sa fie egala cu cea primita in acest ultim caz.
Functionarea unui serviciu VPN in China nu este ilegala; cu toate acestea, incepand cu 2017, toti furnizorii trebuie sa se inregistreze la autoritatile chineze si sa se asigure ca serviciul lor nu este utilizat pentru nicio activitate infractionala sau pentru a ocoli firewallul national al tarii.
In ianuarie 2017, autoritatile chineze au anuntat ca vor lansa o campanie coordonata de 14 luni pentru a elimina toti furnizorii VPN neautorizati care nu s-au inregistrat la autoritatile locale.
In cadrul acestui efort, oficialii chinezi au cerut Apple sa elimine zeci de aplicatii VPN din versiunea chineza a App Store. Apple a respectat cererea.
Conform unui raport din 2016, China a vazut de mult si a clasificat serviciile VPN, reprezentantii si alte instrumente de anonimizare a traficului drept „software terorist”.