Stabilizarea optica bazata pe lentila din noul iPhone 11 este incredibil de buna, dar va fi si mai buna in 2020, cand Apple va trece la o tehnologie diferita de stabilizare a imaginii numita sensor shift.

Stabilizarea actuala bazata pe lentile din iPhone 11 si a tuturor flagship-urilor de pe piata fac o treaba destul de buna la evitarea neclaritarii nedorite si a miscarii nedorite pe axa verticala si orizontala; folosirea sensor shift va adauga insa stabilizare indiferent de directia in care miscati telefonul.

 

Stabilizarea bazata pe lentila vs sensor shift

 

Dezbaterea dintre obiectiv si stabilizarea senzorilor se intampla de ceva vreme in lumea fotografiei. Stabilizarea pe baza de lentila foloseste senzori de viteza unghiulara piezoelectrici care functioneaza pe axa verticala si orizontala paralela cu planul imaginii.

 

Cand acesti senzori detecteaza miscare neregulata in aceste directii, acestia activeaza electromagneti care misca lentilele exact in sensul opus pentru a contracara miscarea nedorita. Rezultatul este un videoclip mai putin neclar. Un alt avantaj este ca face autofocus in conditii de nivel scazut de lumina mult mai bine. Dar mecanismul adauga complexitate si greutate mecanismului lentilelor, crescand si pretul acestora.

 

Stabilizarea sensor shift functioneaza chiar pe senzor. Giroscopul detecteaza miscarea in toate directiile, iar un procesor interpreteaza aceasta miscare pentru a activa un actuator pe senzor pentru a compensa. Rezultatul este ca aceste tipuri de senzori pot elimina miscarea nedorita pe orice axa.

 

In teorie, acest lucru va oferi Apple un avantaj fata de concurenta pentru iPhone, oferind fotografii si imagini video mai clare.

 

Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo si alti producatori emblematici de telefoane investesc din ce in ce mai mult in tehnologia camerei. Se pare ca aici este toata inovatia semnificativa si razboiul se inteteste cu senzori de camere noi, cu numar mai mare de pixeli, zoom-uri optice si chiar mai multe lentile pentru camere.

 

Samsung, de exemplu, pare sa pregateasca o centrala fotografica in Galaxy S11, cu un senzor impresionant de 108 MP si teleobiective 5X cu senzori de 48MP – un setup impresionant conceput pentru preluarea coroanei fotografice de la Pixel 4.

 

Cu toate acestea, nu cunoastem alte marci care sa fi anuntat inca tehnologia de stabilizare a schimbarii senzorului. Daca Apple face cu adevarat acest lucru, poate avea un avantaj suplimentar. Dar inca este de vazut cat de eficienta ar fi tehnologia.