AI si 5G sunt in prezent cele mai mari buzzwords din lumea smartphone-urilor, iar acum se indreapta spre spatiul laptop-urilor. Intel a anuntat un program numit “Project Athena” pentru a incuraja producatorii de hardware sa construiasca laptop-uri cu capacitati AI si 5G, incepand cu sfarsitul acestui an.

 

Compania descrie proiectul ca fiind “gandit pentru a permite noi experiente si a valorifica tehnologiile de generatie urmatoare, inclusiv 5G si inteligenta artificiala”.

 

Proiectul va schita specificatiile in fiecare an pentru introducerea unor noi caracteristici pentru consumatori. Compania va colabora, de asemenea, cu parteneri pentru a construi componente pentru laptopurile viitoare in cadrul proiectului si pentru a certifica dispozitivele Athena.

 

In afara de AI si 5G, proiectul se va concentra pe perioadele de incarcare mai scurte, durata de viata a bateriei pe toata ziua si o performanta mai buna pentru dispozitivele viitoare. Intel a afirmat ca acesta vizeaza categoria ultrabook, care include laptop-uri concepute pentru portabilitate, precum si convertoare de tip touchscreen 2-in-1.

 

Pe telefoane, includerea unui cip dedicat pentru procesarea AI permite caracteristici cum ar fi detectarea scenei in aplicatiile camerei. Nu este clar inca exact ce capabilitati AI ne putem astepta la laptopuri, dar este posibil sa vedem managementul inteligent al memoriei, autentificarea biometrica si performanta optimizata.

 

Intel a anuntat o gramada de parteneri pentru acest program, inclusiv producatorii de laptopuri Dell, Asus, HP si Samsung si dezvoltatorii de platforme Google si Microsoft. Compania a spus ca primele laptop-uri Athena cu platforme Chrome si Windows vor lansa in a doua jumatate a acestui an.

 

Aceste laptopuri vor fi probabil alimentate de noile procesoare Intel “Ice Lake” lansate de Intel.