Aceia dintre voi care s-au alaturat miscarii #delete facebook nu au nevoie de acest ghid. Dar exista multe persoane care raman fidele retelelor de socializare. Daca esti unul dintre ei, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti securiza contul.
Vom trece in revista setarile importante pe care va trebui sa le modifici pentru a-ti pastra confidentialitatea pe Facebook.
Pentru a trece prin majoritatea schimbarilor de mai jos, Facebook iti va cere sa introduci parola. Daca parola ta nu este puternica, acesta este momentul sa o schimbi.
Introdu autentificarea cu doi factori
Acesta este cel mai important punct de pe lista. Acest lucru inseamna ca daca cineva incearca sa acceseze contul tau de Facebook, va avea nevoie de mai mult decat de o simpla parola. Autentificarea se va face, pe langa parola, cu un al doilea cod la care doar tu ai acces. Sansele ca cineva sa treaca de ambii factori de securitate sunt foarte mici, asa ca aceasta modificare va tine departe majoritatea intrusilor.
Facebook te va ajuta sa implementezi autentificarea cu doi factori. Optiunile dintre care va fi nevoie sa alegi sunt putine. Poti alege sa primesti codul prin SMS, ceea ce este usor, insa nu complet sigur, sau poti folosi un cod generat de o aplicatie de autentificare de pe telefon, ceea ce inseamna mai multa munca de implementare.
Daca ai mai multe notiuni legate de acest subiect, si folosesti site-ul de pe un computer, Facebook suporta si chei U2F, precum YubiKey. YubiKey este o cheie fizica pe care o introduci in USB-ul computerului tau pentru a genera codul de autentificare.
Pasii pentru a implementa autentificarea cu doi factori pe desktop:
Setari > Securitate si autentificare > Autentificarea cu doi factori > Editare
Pasii pentru a implementa autentificarea cu doi factori in aplicatie:
Scurtaturi de confidentialitate > Securitatea contului > Foloseste autentificare cu doi factori > Alege intre variantele SMS sau aplicatia de autentificare
Autentificarea cu doi factori poate fi implementata fie de pe desktop, fie din aplicatie, nu va fi nevoie sa urmati pasii pentru ambele dispozitive.
Primeste alerte de autentificare
Daca cineva reuseste sa intre in contul tau de Facebook, vei vrea sa stii cat mai repede. Daca doresti, poti modifica setarile Facebook in asa fel incat sa fii anuntat atunci cand Facebook detecteaza autentificari dubioase pe contul tau. Poti alege sa primesti alertele pe e-mail, prin SMS, prin mesaj Facebook, sau chiar printr-o notificare Facebook. Aceasta functie este usor de implementat, si iti va oferi un plus de siguranta.
Cum se face pe desktop:
Securitate si autentificare > Seteaza securitate extra > Editare > Primeste alerte legate de autentificarile necunoscute > Alege modul in care vrei sa fii anuntat.
Cum se face in aplicatie:
Scurtaturi de confidentialitate > Securitatea contului > Primeste alerte legate de autentificarile necunoscute.
Verifica aplicatiile conectate
Este posibil ca acum cativa ani sa te fi conectat la o aplicatie pentru a posta ceva haios. Ai uitat imediat de acest lucru. In toti acesti ani acea aplicatie a avut permisiunea sa iti vada pozele, postarile si postarile prietenilor.
Ar putea fi zeci de astfel de aplicatii care stau tacute in timp ce iti colecteaza datele. Exista o metoda usoara de a verifica ce aplicatii sunt conectate cu contul tau Facebook. Este, de asemenea, destul de usor sa elimini aplcatiile de care nu mai ai nevoie. Ar fi de preferat sa ai cat mai putine aplicatii conectate cu contul de Facebook, si, cu siguranta ar trebui sa elimini aplicatiile care nu par de incredere.
Cum se face pe desktop:
Setari > Aplicatii si site-uri > Verifica aplicatiile din categoriile “Active” si “Expirate”, si elimina-le pe cele de care nu ai nevoie.
Cum se face in aplicatie:
Setari > Securitate > Aplicatii si site-uri > Deschide “Conectate cu Facebook” si verifica aplicatiile din categoriile “Active” si “Expirate” > Elimina aplicatiile de care nu ai nevoie.
Cum doresti sa te gaseasca si sa te contacteze oamenii de pe Facebook?
Intreaga idee de la care pleaca Facebook este sa te conectezi cu prietenii si familia, dar utilizatorii care folosesc profile false s-au inmultit ingrijorator in ultima vreme.
Daca esti satul de cererile de prietenie dubioase, sau daca vrei sa elimini riscul de a fi infectat cu malware, fii atent cui ii permiti sa iti devina prieten. Iti sugeram sa limitezi numarul de persoane care te pot cauta si contacta pe platforma la “prietenii prietenilor”, dar si sa limitezi sau sa elimini cautarea dupa adresa de e-mail sau dupa numarul de telefon.
Cum se face pe desktop:
Setari > Confidentialitate > Sectiunea “Cum te pot oamenii gasi sau contacta” > Modifica sectiunea in functie de dorintele tale.
Cum se face in aplicatie:
Setari > Confidentialitate > Setari de confidentialitate > “Cum te pot oamenii gasi sau contacta” > Modifica sectiunea.
Alege-ti prietenii care te pot ajuta in caz ca cineva iti blocheaza contul
Daca ai mai avut probleme cu securitatea contului in trecut, fie ca esti o persoana publica sau ca esti pur si simplu ghinionist, Facebook iti permite sa selectezi intre trei si cinci prieteni din lista care te pot ajuta daca cineva iti blocheaza contul.
Aceasta nu este o functie imperios necesara, asa ca daca nu consideri ca este o problema grava sa fii temporar blocat pe Facebook nu vei avea nevoie de ea. Dar daca Facebook reprezinta pentru tine o sursa de venit sau o modalitate de comunicare de care nu te poti lipsi, aceasta este o setare pe care ar trebui sa o iei in considerare.
Persoanele pe care le alegi drept “contacte de incredere” ar trebui sa fie persoane care au cunostinte tehnice, in asa fel incat sa te poata ajuta rapid. Ar fi bine sa ii anunti inainte de a-i selecta, pentru ca Facebook le va trimite notificari.
Contactele alese nu vor avea acces la contul tau de Facebook, insa vor putea sa iti trimita un cod si un link care te vor ajuta sa te autentifici in caz de urgenta.
Cum se face pe desktop:
Setari > Securitate si autentificare > Securitate extra > Alege intre 3 si 5 prieteni care te pot ajuta daca iti este blocat contul > Urmeaza instructiunile
Cum se face in aplicatie: Setari > Securitate > Secutitate si autentificare > Securitate extra > Alege intre 3 si 5 prieteni care te pot ajuta daca iti este blocat contul > Urmeaza instructiunile
Recunoasterea faciala si confidentialitatea etichetelor
Facebook sustine ca tehnologia recunoasterii faciale este folosita in beneficiul utilizatorilor, pentru a ne permite sa stim daca suntem intr-o poza in care nu am fost etichetati, sau daca altcineva ne foloseste pozele. Multi dintre noi gasim aceasta functie prea mult. Daca nu vrei ca Facebook sa te caute constant in pozele altora, poti dezactiva recunoasterea faciala.
Cum se face pe desktop:
Setari > Recunoastere faciala > Alege “Nu”.
Cum se face in aplicatie:
Setari > Confidentialitate > Recunoastere faciala > Alege “Nu”.
Recunoasterea faciala nu este acelasi lucru cu etichetele puse de catre prieteni. Daca nu vrei ca oamenii sa te poata eticheta in poze fara aprobarea ta, foloseste setarea de mai jos:
Cum se face pe desktop:
Setari > Timeline si etichete > Alege “Activ” pentru ambele butoane din sectiunea Review
Cum se face in aplicatie:
Setari > Confidentialitate > Timeline si etichete > Review > Asigura-te ca ambele butoane sunt pe “Activ”
Patreaza-ti postarile doar pentru prieteni
Nu ti-ai lasa usa de la intrare deschisa, asa e? De ce sa faci toate detaliile personale publice? Postarile publice sunt o mina de aur pentru activitatile criminale, iar persoanele rau intentionate iti pot fura identitatea pentru a-ti pacali prietenii si familia.
Exista o solutie destul de simpla la aceasta problema. Patreaza-ti postarile doar pentru prieteni. Astfel, doar oamenii aprobati te tine pot vedea ce mai faci.
Cum se face pe desktop:
Setari > Confidentialitate > Activitatea ta > Modifica “Cine iti poate vedea activitatile viitoare?” selectand “Prieteni” > Click pe “Limiteaza postarile trecute” > Selecteaza “Prieteni”, de asemenea.
Cum se face in aplicatie:
Setari > Confidentialitate > Setari de confidentialitate > Activitatea ta > Cine poate vedea activitatea viitoare? > Selecteaza “Prieteni” > Mergi un pas inapoi > Modifica “Limiteaza cine poate vedea postarile trecute” > Selecteaza “Prieteni”, de asemenea.
Protejeaza-ti datele
Din pacate, in ultima vreme, riscurile pentru utilizatorii Facebook nu mai vin doar din surse externe. Am aflat in acest an ca datele utilizatorilor au fost compromise si cu aprobarea Facebook, una din companiile care a prelucrat datele fara acordul acestora fiind Cambridge Analytica. Aceasta companie a primit acces la conturile a milioane de utilizatori Facebook.
Sfatul nostru este sa ai grija ce postezi, si sa tii minte ca ceea ce ajunge pe internet ramane acolo pentru totdeauna. Setarile de confidentialitate nu iti garanteaza nimic, asa ca fii discret si gandeste-te de doua ori inainte de a apasa butonul “Posteaza”
[…] acesta este o premiera pentru Instagram, Facebook deja foloseste de cativa ani de zile aceasta tehnologie pentru a descrie fotografiile userilor cu […]