In cadrul unui eveniment Apple, gigantul si-a dezvaluit intentia de a pasi in domeniul continutului original si al serviciilor digitale. Acesta este un nou capitol pentru compania care s-a bazat pana acum pe dispozitive si hardware.

In cadrul unui eveniment Apple, care a avut loc luni la sediul din Cupertino, California, scena a aratat mai degraba ca o decernare a premiilor Emmy, decat ca o lansare de produs.

Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, si alte celebritati si-au prezentat proiectele, lucru care dezvaluie intentia Apple de a intra pe piata condusa in prezent de Netflix, si de a prelua dominanta culturala.

Evenimentul a fost mult diferit fata de anii anteriori, cand serviciile precum muzica si hartile serveau drept deschidere pentru lansarile majore de hardware. Ultimele produse Apple au fost lansate fara prea multa valva. Acest interes fata de piata serviciilor vine ca urmare a vanzarilor slabe pe care le-a inregistrat in ultima vreme cel mai cunoscut produs Apple, iPhone-ul. A devenit din ce in ce mai greu pentru companie sa convinga consumatorii sa cumpere ultimele modele.

Vom enumera mai jos principalele anunturi din cadrul acestui eveniment Apple, unele dintre ele insotite de mentiunea ca gigantul pune pret pe datele personale ale utilizatorilor.

Apple TV, care va debuta in aceasta toamna, este o colectie de seriale si filme originale, care introduce compania pe piata streaming-ului, langa Netflix si Amazon. Au fost prezentate Amazing Stories, regizat de Spielberg, si The Morning Show, o drama cu Witherspoon, Aniston si Steve Carell.

Abonamentul Apple News, care costa 9.99 dolari, include acum peste 300 de reviste, printre care Los Angeles Times, Wall Street Journal, si acces la publicatii digitale premium, potrivit lui Roger Rosner, vicepresedinte al companiei.

Noul Apple Card este un sistem de plati fara comisioane. Utilizatorii primesc inapoi 2% sumele cheltuite, si 3% daca acestea au fost folosite pentru a achizitiona produse Apple. Va fi lansat in aceasta vara, dupa cum a declarat Jennifer Bailey, unul dintre vicepresedintii companiei.

Apple Arcade este un serviciu de abonamente pentru jocuri video, si va cuprinde peste 100 de titluri exclusive, inclusiv lansari ale creatorilor atat de aclamati, Hironobu Sakaguchi si Ken Wong. Abonatii vor plati o taxa lunara, insa compania nu a specificat un pret.

Miscarile indraznete, prezentate in cadrul acestui eveniment Apple, in domenii precum jurnalismul si finantele personale reprezinta componente cheie ale strategiei de expansiune, in timp ce serviciul de streaming video este o afacere care va atrage, probabil, interesul consumatorilor intr-un timp scurt.

Compania pariaza pe seriale si filme de inalta calitate, drept un mod de a imbunatati vanzarile de dispozitive, si de a atrage mai multi consumatori catre flota sa de aplicatii.

Insa acesta nu este singurul motiv, Apple cauta sa acapareze o parte din piata Netflix si HBO, investind in staruri. Compania va cheltui in jur de un miliard de dolari in acest sector, incluzand contributii majore din partea unor nume sonore, precum J.J. Abrams, M. Night Shyamalan si Ron Howard.

In cadrul prezentarii de luni, Apple nu a specificat cat vor fi nevoiti clientii sa plateasca pentru continut, insa a dezvaluit ca aplicatia le va permite acestora acces si la HBO, Showtime si Starz. Netflix nu a fost inclus in aceasta lista.

Apple nu este singura companie dispusa sa investeasca in domeniul streaming, o piata dominata in prezent de Netflix, care a construit o intreaga librarie de titluri originale si licentiate, si este pe cale sa devina unul dintre liderii globali ai industriei de divertisment.

Disney planuieste sa isi lanseze propriul serviciu de acest fel, ce va cuprinde o librarie masiva, mai ales dupa ce compania a achizitionat 21st Century Fox contra sumeei de 71 de miliarde de dolari.

AT&T, detinatorul HBO si al studioului de film Warner Bros, lucreaza, de asemenea, la o platforma de streaming, ce va fi centrata in jurul seriei Game of Thrones.

Investitia de 10 miliarde de dolari a Netflix pune in umbra Apple, insa aceasta din urma are acces la peste 1.4 miliarde de dispozitive active in intreaga lume, o audienta masiva pentru continutul sau.

Unitatea de continut de la Apple este condusa de Jamie Erlicht si de Zack Van Amburg, o pereche de veterani adusi de la Sony Pictures Television, cei ce au fost in spatele Breaking Bad.

Ramane de vazut daca Apple va lansa filmele sale, inclusiv cea in care va juca Bill Murray, si in cinematografe. Spielberg, care a fost aclamat luni pe scena Apple, a criticat Netflix pentru refuzul de a face acest lucru.

Preluat de pe NBC News