Se pare ca Asus inoata in ape adanci, dupa ce peste un milion de laptopuri Asus ar fi putut fi compromise de un atac al hackerilor. Acestia au accesat serviciul de update al Asus, si au introdus un virus in dispozitive.

Acest lucru a fost dezvaluit intr-o postare pe blog de catre Kaspersky. Compania de securitate a descris cum au reusit hackerii sa acceseze Asus Live Update Utility, care livreaza update-urile de software pentru gama de laptopuri Asus, si cum au introdus un virus in laptopurile si PC-urile din jurul lumii.

Acest virus, care a fost numit ShadowHammer, a fost instalat pe un milion de computere Windows, in decursul a cinci luni.

Vestea buna, daca putem spune asa, este ca hackerii au fost interesanti de un numar mic dintre aceste dispozitive, mai exact de 600. In cazul acestora, hackerii au instalat programe malitioase aditionale.

Virusul a fost deghizat intr-un certificat digital Asus, iar hackerii s-au asigurat ca dimensiunea update-ului ramane exact aceeasi, pentru a nu ridica suspiciuni.

Faptul ca infractorii au exploatat un numar mic de PC-uri a ajutat ca malware-ul sa treaca neobservat. Acum ca problema a devenit publica, exista posibilitatea ca activitatea malitioasa sa se intensifice.

Kaspersky a afirmat ca investigatia continua, si ca acest gen de atac a fost intreptat impotriva altor trei producatori de PC-uri. Acestia au fost notificati, la fel si Asus, insa este posibil sa mai auzim de astfel de probleme si in viitor.

Kaspersky a actualizat propriul software de securitate pentru a detecta si a bloca acest tip de malware, insa sfatuieste detinatorii de laptopuri Asus sa instaleze ultima versiune a Asus Live Update Utility.

Rivalul Kaspersky, Symantec, a descoperit, de asemenea, aceasta vulnerabilitate, peste 13.000 de PC-uri echipate cu antivirusul companiei fiind afectate.

Preluat de pe Tech Radar