Inalti oficiali guvernamentali din mai multe tari aliate din SUA au fost vizati la inceputul acestui an cu un software de hacking care folosea WhatsApp pentru a prelua telefoanele utilizatorilor, potrivit oamenilor familiarizati cu ancheta companiei de mesagerie.

 

Surse familiare cu investigatia interna a WhatsApp cu privire la incalcare au declarat ca o parte „semnificativa” a victimelor cunoscute sunt oficiali guvernamentali si oficiali militari raspanditi in cel putin 20 de tari de pe cinci continente.

 

Hacking-ul unui grup mai larg de smartphone-uri ale oficialilor guvernamentali de top decat se raporteaza anterior sugereaza ca intruziunea cibernetica WhatsApp ar putea avea consecinte politice si diplomatice ample.

 

WhatsApp a depus marti un proces impotriva dezvoltatorului de instrumente hacking israeliene NSO Group. Gigantul software detinut de Facebook sustine ca Grupul NSO a construit si a vandut o platforma de hacking care a exploatat un defect in serverele detinute de WhatsApp pentru a ajuta clientii sa intre in telefoanele mobile de cel putin 1.400 de utilizatori.

 

Desi nu este clar cine a folosit software-ul pentru a hackui telefonul oficialilor, NSO spune ca isi vinde programele spyware exclusiv clientilor guvernamentali.

 

Unele victime se afla in Statele Unite, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Mexic, Pakistan si India, au spus ca oamenii sunt familiarizati cu ancheta. Reuters nu a putut verifica daca victimele din aceste tari includeau functionari guvernamentali.

 

Dezvaluirea vine dupa cum au spus joi jurnalisti indieni si activisti pentru drepturile omului, care au fost vizati si ei.

 

NSO nu a raspuns imediat la o cerere de comentariu. Anterior, a negat orice infractiune, spunand ca produsele sale sunt menite sa ajute guvernele sa prinda teroristi si criminali.

 

In ultimii cativa ani, cercetatorii in domeniul securitatii cibernetice au gasit produse NSO utilizate pentru o gama larga de tinte, inclusiv protestatarii din tari aflate sub guvernare autoritara. Utilizarea acestor instrumente pentru a viza politicienii de inalta importanta este insa mai putin inteleasa.

 

Un grup independent de cercetare care lucreaza cu WhatsApp, numit CitizenLab, a declarat ca cel putin 100 dintre victime sunt jurnalisti si disidenti, nu criminali.

 

WhatsApp a spus ca a trimis notificari de avertizare utilizatorilor afectati la inceputul acestei saptamani.

 

„Este un secret deschis ca multe tehnologii marcate pentru investigarea aplicarii legii sunt utilizate pentru spionajul statului la stat si politic”, a declarat John Scott-Railton, un cercetator principal la CitizenLab.

 

Inainte de a anunta victimele, WhatsApp a verificat lista tintei impotriva solicitarilor existente ale fortelor de ordine pentru informatii referitoare la investigatiile penale, precum cazuri de terorism sau exploatare a copiilor. Dar compania nu a gasit nicio suprapunere, a spus o persoana familiarizata cu problema. Guvernele pot trimite astfel de solicitari de informatii la WhatsApp printr-un portal online pe care il mentine compania.

 

WhatsApp nu a identificat clientii NSO Group, care au ales in cele din urma tintele.