Marea Britanie isi propune sa puna bazele a ceea ce spun ei ca va fi primul organ independent de reglementare care va verifica platformele de socializare.

Companiile care nu vor indeplini cerintele noilor reglementari, se vor confrunta cu amenzi imense, iar directorii cu experienta care se vor dovedi a fi fost neglijenti, vor da socoteala in mod personal, si le va fi blocat chiar si accesul catre site-urile lor.

Noile masuri, menite sa faca internetul mai sigur, au fost anuntate in mod colectiv. Prezentarea noului organ de reglementare vine in urma unei recomandari facute intr-o petitie a guvernului numita Online Harms, publicata luni in Marea Britanie.

Organismul de reglementare va avea ca sarcina sa asigure faptul ca platformele de socializare trateaza serios o serie de probleme din mediul online precum:

– Continutul care incita la violenta si raspandirea acestuia, inclusiv cel legat de activitati teroriste

– Incurajarea automutilarii si a suicidului

– Raspandirea dezinformarii si a stirilor false

– Cyberbullying

– Accesul copiilor la materiale inadecvate

– Exploatarea copiilor si continutul abuziv

In afara de companiile principale de social media precum Facebook, YouTube si Twitter, vor trebui sa se supuna noilor reglementari si site-urile de hosting de fisiere, forum-urile online, serviciile de mesagerie, dar si motoarele de cautare.

Theresa May, primul ministru al Angliei, precizat intr-o declaratie urmatoarele: “De prea multa vreme, aceste companii nu au facut suficiente lucruri pentru a proteja copii si tinerii de continut nociv. Am ascultat opiniile parintilor si promotorilor de campanii, si vom instaura o datorie legala a acestor companii de internet, pentru a proteja oamenii.”

Guvernul Marii Britanii incearca sa decida daca sa numeasca un organism deja existent pentru aceasta misiune sau sa creeze unul nou, al carui scop sa fie numai acesta. Initial, proiectul va fi sustinut doar cu fonduri din industria tehnologica, iar guvernul dezbate un mod de implicare pentru platformele de socializare.

 

Jeremy Wright, secretar digital in guvernul Marii Britanii a declarat: “Era auto-reglementarilor online a luat sfarsit. Activitatile voluntare din partea industriei, care sa actioneze impotriva continutului nociv, au lipsit prea mult timp.”

Miscarea globala catre reglementari pentru platformele de socializare

Masurile anuntate luni de Marea Britanie fac parte dintr-o mai ampla miscare globala catre introducerea unui set masiv de reglementari pentru companiile tehnologice. Eforturile pentru acest lucru au inceput in Europa, insa prind contur si in SUA, si se bucura si de sprijinul unora dintre liderii companiilor de tehnologie, cum ar fi Mark Zuckerberg si Tim Cook.

Intr-o vreme a unei mari revolte politice in Marea Britanie, guvernul a decis sa ia atitudine impotriva companiilor tehnologice din Silicon Valley, in timp ce spera ca acestea sa continue sa creeze locuri de munca pe plan local, odata ce tara va parasi Uniunea Europeana. Mai sunt inca elemente legate de noul proces de reglementare care trebuiesc dezbatute.

Damian Collins, presedintele Comitetului Digital al Culturii, Media si Sportului din cadrul parlamentului, organ care a publicat recent un raport cu privire la stirile false, si a catalogat platformele de socializare ca fiind “gangsteri digitali”, a spus ca este important ca organismul de reglementare sa aiba puterea sa lanseze anchete ori de cate ori va fi necesar.

Acesta spunea: “Institutia sau organismul insarcinat cu reglementearea nu poate sa se bazeze doar pe raportarea facuta de companiile vizate. Intr-un caz precum atacul terorist din Christchurch, un organ de reglementare ar fi trebuit sa aiba puterea sa investigheze felul in care continutul acelei atrocitati a fost postat online, si de ce nu s-au facut eforturi mai mari sa se scoata mai repede.”

Liderul politic pentru corpul industriei TechUK, Vinous Ali, a primit cu aplauze publicarea petitiei, insa a declarat ca anumite elemente din abordarea guvernului raman “prea vagi”, iar guvernul va trebui sa fie foarte clar in ceea ce priveste scopul organismului care va fi creat. “Datoria de grija” pe care guvernul considera ca trebuie sa o aiba platformele de socializare catre utilizatori nu este clar definita si este susceptibila de a fi interpretata.

Asociatia Internetului, care reprezinta o lista lunga compusa din cele mai mari companii de tehnologie din lume, inclusiv Facebook, Google si Twitter, a declarat ca este important ca orice propuneri facute sa fie practice si sa poata fi implementate de catre platforme, indiferent de marimea lor.

Un purtator de cuvant al Twitter a spus intr-o declaratie ca firma este angajata activ in prioritizarea sigurantei utilizatorilor, subliniind cele mai mult de 70 de schimbari facute de platforma anul trecut.

Cum ramane cu libertatea de exprimare?

Twitter nu este singura entitate care a ridicat probleme deschiderii internetului in relatie cu planurile guvernului britanic.

Paul Barrett, directorul Centrului pentru Afaceri si Drepturile Omului, NYU, a gasit doua potentiale probleme legate de propunerile facute.

“In primul rand, va creste aria de cenzurare pe care guvernul o controleaza. In al doilea rand, arata cum esecul companiilor de social media de a-si fi exercitat in mod viguros politicile de auto-guvernare, mai ales in ceea ce priveste dezinformarea, a marit in mod substantial zona de actiune a guvernului.”

Grupurile pentru drepturi digitale, au reiterat ingrijorarea ca reglementarile excesiv de dure asupra social media, pot duce la inclcari ale libertatilor de exprimare publice si private.

Intr-o postare pe Twitter, Big Brother Watch declara in acest sens: “Acesta este un atac fara precedent asupra libertatii de exprimare, care va duce la monitorizarea si cenzurarea comunicatiilor din partea gigantilor internetului.”

Inainte ca propunerile sa avanseze, acestea trebuiest votate in Parlamentul Marii Britanii. In acest timp, necesar derularii procesului, unele dintre elementele cuprinse in planul publicat luni, se pot schimba.

Preluat de pe CNET