Pana acum, majoritatea dintre noi au auzit termenul „5G” si l-am asociat probabil cu o retea mai rapida pentru telefoanele noastre mobile,dar tehnologia 5G este si va fi mult mai mult decat atat.

Exista putine tehnologii care au transformat cu adevarat modul in care intreprinderile functioneaza in ultimele doua decenii (de exemplu, internetul, comertul electronic, mobilitatea, digitalul, cloud), iar 5G are potentialul de a avea un impact la fel de durabil – revolutionand nu numai comunicatii, dar si afaceri in general.

 

 

Un sondaj realizat de firma de cercetare Gartner a dezvaluit ca doua treimi din organizatii intentioneaza sa implementeze 5G pana anul viitor, iar daca vor atinge acest obiectiv, lumea se va trezi la o notiune a ceea ce este posibil in intreprindere. Motivul pentru aceasta se reduce la viteza, 5G permitand, in esenta, transferul in timp real a datelor indiferent de distanta.

 

In timp ce nivelurile de latenta actuale – intarzierea necesara pentru ca datele sa circule prin retele – sunt la fel de mici decat 100 de milisecunde, 5G reduce latenta la o singura milisecunda. Vorbim despre intarzieri imperceptibile care vor face ca locatia fizica sa nu fie relevanta intr-o varietate de contexte.

 

Pentru a pune acest lucru in perspectiva, sa ne uitam la unele dintre sectoarele care vor fi transformate. In domeniul asistentei medicale, retelele 5G vor permite activitati de salvare a vietii care, pana de curand, au fost lucrurile de stiinta-fictiune. Un exemplu este o interventie chirurgicala la distanta in care medicul cel mai calificat dintr-un loc ar putea opera, prin intermediul unui robot, la un pacient din altul.

 

5G va permite, de asemenea, o imbunatatire a ingrijirilor de rutina si preventive, cu tehnologie de purtare care raporteaza nereguli cardiace sau respiratorii in timp real si imagistica medicala, ajutand medicii la diagnosticare la cerere. Mai mult, cu telemedicina deja in camp in crestere, tehnologia 5G poate permite o comunicare mai eficienta medic-pacient si poate reduce costurile generale.