Cand auzi termenul minare Bitcoin, te gandesti la minatul de monede care sunt scoase din pamant. Dar Bitcoin-ul nu exista fizic, asa ca de ce numim acest proces minare?

Deoarece este similar minarii de aur. La fel cum aurul este scos din pamant, Bitcoinul exista in designul protocoalelor, insa nu a fost inca descoperit. Protocolul Bitcoin stipuleaza ca la un moment dat vor exista 21 de milioane de monede. Minerii le scot la lumina, una cate una.

 

Minerii primesc Bitcoin ca recompensa pentru crearea de block-uri de tranzactii validate si adaugarea acestora la blockchain-uri.

 

Nodurile

 

Sa o luam de la inceput, sa vorbim despre noduri. Un nod este un computer puternic care ruleaza software-ul Bitcoin si ajuta la derularea tranzactiilor. Oricine poate detine un nod, trebuie doar sa descarci software-ul Bitcoin, care este gratis, si sa lasi un anumit port deschis. Partea proasta este ca minatul consuma energie si spatiu de stocare. In momentul scrierii, reteaua ocupa aproximativ 145 de GB.

 

Nodurile efectueaza tranzactiile Bitcoin in retea. Un nod va trimite informatii catre alte noduri pe care le cunoaste, care la randul lor vor transmite informatia catre noduri cunoscute, si asa mai departe. Astfel, informatia se plimba prin toata reteaua destul de repede.

 

Unele noduri sunt noduri de minat. Le vom numi mineri. Minerii grupeaza tranzactiile in block-uri si le adauga la blockchain. Cum se realizeaza acest lucru? Prin rezolvarea unui puzzle matematic complex care este parte a programului Bitcoin, si prin includerea raspunsului in block. Pentru a rezolva acest puzzle este necesar ca minerul sa gaseasca un numar care, combinat cu datele din block si trecut printr-o functie hash, produce un rezultat dintr-un anumit interval. Este mult mai greu decat pare.

 

Minatul de Bitcoin = Rezolvarea unui puzzle

 

Cum este aflat acest numar? Este ghicit. Functia hash face ca numarul sa fie imposibil de calculat. Minatul implica faptul ca minerii ghicesc numarul si aplica functia hash, iar apoi adauga datele in block.

 

Hash-ul rezultat incepe cu un numar prestabilit de zerouri. Nu exista nicio modalitate de a stii ce numar functioneaza, deoarece doua numere consecutive vor livra raspunsuri extrem de diferite. In plus, ar putea exista mai multe numere care sa livreze acelasi rezultat, insa este posibil sa nu existe niciunul. In ultimul caz minerii incep de la zero cu un block nou.

 

Primul miner care obtine rezultatul corect isi transmite victoria catre restul retelei. Toti ceilalti mineri inceteaza sa lucreze la acel block si incep sa ghiceasca numarul pentru urmatorul. Ca recompensa pentru efortul sau, minerul care a descoperit block-ul primeste Bitcoin.

 

Insa lucrurile nu sunt atat de roz precum par. Exista extrem de multe noduri care concureaza pentru aceeasi recompensa, este o loterie influentata doar de capacitatea de calcul, cu cat mai multe calcule poate face calculatorul tau intr-un anumit interval de timp, cu atat esti mai norocos.

 

Costurile de intretinere pentru un mineri sunt mari, nu doar din cauza hardware-ului scump de care este nevoie, ci si din cauza volumului de electricitate consumat de catre aceste procesoare.

 

Numarul de monede oferite ca recompensa scade si el. Acesta se injumatateste la fiecare patru ani. Urmatoarea injumatatire va avea loc in 2020. Valoarea Bitcoin, in comparatie cu costurile, ar putea creste in urmatorii ani, astfel incat reducerea recompensei sa fie compensata, dar acesta nu este un lucru sigur.

 

Dificultatea

 

Dificultatea calculelor (numarul de zerouri de la inceputul sirului hash) este frecvent ajustata. Dureaza aproximativ 10 minute ca un block sa fie procesat.

 

De ce 10 minute? Dezvoltatorii considera ca acesta este timpul necesar pentru a pastra o anumita constanta pana cand limita de 21 de milioane de monede este atinsa.

 

Exista mult mai multe lucruri de explicat despre acest sistem. Conceptul permite transferurile digitale, descentralizate si de incredere.