Producatorul taiwanez de microcipuri, UMC a suferit o scadere a profitului de 10% in ultimul trimestru al anului 2018.

Asemena companiei TSMC, care furnizeaza cipuri pentru Bitmain, pierderile sunt atribuite dezinteresului si scaderii pietei criptomonedelor. O cerere mai mica de criptomonede inseamna o nevoie mai mica pentru mineri, in concluzie o cerere foarte mica de componente.

Co-presedintele Jason Wang a declarat :
“Privind primul trimestru 2019, anticipam un declin in cererile clientilor, datorita cererii scazute a smartphone-urilor entry level si de mijloc, si tototdata, a deprecierii criptomonedelor. Cu toate ca transformarea companiei noastre va necesita timp pentru a-si atinge intregul potential si intreaga sinergie, progresul pe care l-am realizat ne permite sa rezistam acestor impasuri.”

Minatul nu inseamna totul pentru UMC

Cererea de minare Bitcoin a fost cu siguranta greoaie pe parcursul anului 2017. Dar producatorii de cipuri au furnizat mult pentru Bitmain si alti producatori de echipamente miniere. Mentionarea continua a “crypto winter” in rapoartele de pierderi ale companiilor de electronice pare a fi un jaf. “Crypto Winter” a avut un impact foarte mare asupra comerciantilor si investitorilor cu amanuntul decat a putut vreodata asupra minerilor.

 

Minerii, la urma urmei, determina pretul zilnic in ansamblu. Este dorinta lor de a accepta un pret dat pentru monedele nou-nascute, care joaca un rol crucial in pietele de marfuri.

Acestia pot sa-si ajusteze operatiunile chiar si atunci cand preturile scad vertiginos. Un lucru sigur este ca dificultatea pentru Bitcoin a continuat sa creasca pe parcursul anului 2018, ceea ce inseamna ca mai multi mineri au fost adaugati pe piata.

 

Nu este clar daca Bitmain are sau nu o relatie cu UMC. Probabil furnizeaza tokenuri altor producatori.

 

Cererea de la producatorii de echipamente miniere poate fi ridicata atunci cand cererea de echipamente miniere creste. Dar majoritatea afacerilor cu cipuri se incadreaza in alte industrii, cum ar fi telefoanele mobile si computerele.

 

Un lucru care nu are suficient credit pentru scaderea veniturilor este o cerere stagnanta pentru telefoanele mobile noi. In 2017, in timp ce cererea miniera cripto a generat profitul producatorilor de cipuri, noile transporturi de smartphone-uri au crescut mai putin de 2%. Exista mai multe smartphone-uri decat orice in aceste zile, iar o cerere in scadere pentru ele are cu siguranta un impact mai mare asupra nevoii de jetoane decat declinul cripto-miniere.

 

DE CE NU FOLOSIM SMARTPHONE PEAK?

Onusul se refera mai mult la producatorii de telefoane mobile decat la companiile miniere de tip cryptocurrency, pe scurt. Probabil ar trebui sa exploreze dezvoltarea de noi piete in locuri care anterior nu au legatura. Tarile in curs de dezvoltare au un mare apetit pentru tehnologia ieftina. Daca am ajuns la varful smartphone-ului, poate ca este timpul ca Samsung, Apple si ceilalti sa nu mai gaseasca noi modalitati de a crea o unitate de 1000 USD. In schimb, ar trebui sa exploreze dezvoltarea unei unitati ultramoderne de 100 USD (sau mai putin).

 

In orice caz, devine obositor, toata lumea invinovateste “crypto winter” pentru stagnarea afacerilor. Cipurile de computere se regasesc aproape in orice, si, fara a tine seama de cererea de exploatare criptografica, veniturile de 35 miliarde de dolari pentru un trimestru nu sunt de lepadat. Cererea reala de criptocurrency va exista odata ce proiectele tokenizate incep sa treaca in mainstream. Intre timp, bulele speculative vor veni si pleca.