A fost descoperita o gaura neagra cu o masa de 70 de ori mai mare decat Soarele, lasand oamenii de stiinta uimiti.
“Gaurile negre de o astfel de masa nu ar trebui sa existe in galaxia noastra, conform majoritatii modelelor actuale de evolutie stelara”, a spus profesorul Jifeng Liu, care a condus echipa de la Academia Chineza de Stiinte care a facut descoperirea.
Oamenii de stiinta au crezut anterior ca masa unei gauri negre stelare individuale nu poate fi mai mare de 20 de ori decat cea a Soarelui. Aceste gauri negre stelare sunt diferite de asa-numitele gauri negre supermasive, care se gasesc in centrul galaxiilor si pot fi de miliarde de ori mai mari decat masa Soarelui nostru.
Noua gaura neagra descoperita, numita LB-1, este situata la 15.000 de ani-lumina de Pamant, potrivit unui comunicat al Academiei Chineze de Stiinte.
Cautarea gaurilor negre a devenit posibila doar in ultimii ani, datorita evolutiilor recente ale telescoapelor si detectoarelor.
Dar chiar si cu noua tehnologie, academia a spus ca este inca „ca si cum ai cauta acul in carul cu fan”.
Telescopul care a reperat LB-1 – Gran Telescopio Canarias din Spania de 10,4 m si telescopul Keck I de 10 m din Statele Unite – a gasit, de asemenea, o stea de opt ori mai grea decat Soarele care a orbitat noua gaura neagra, la fiecare 79 de zile.
Oamenii de stiinta au spus ca descoperirea ii va forta sa „reexamineze modelele noastre despre modul in care se formeaza gauri negre cu masa stelara”.
“Acest rezultat remarcabil … indica intr-adevar o renastere in intelegerea astrofizicii gaurilor negre”, a declarat David Reitze, directorul Observatorului gravitational-Wave al Interferometrului cu laser din Washington, intr-o declaratie.