Hackerii rusi au lansat atacuri cibernetice impotriva ambasadelor americane, desi nu este tipul de campanie la care v-ati astepta. Check Point Research raporteaza ca atacatorii au incercat sa compromita PC-urile ambasadelor din tari precum Italia, Bermuda si Kenya prin inselarea oficialilor de a incarca malware.

Cel mai adesea, acestia au trimis prin e-mail fisierele Excel care contineau comenzi macro, preluand controlul computerului cu ajutorul aplicatiei populare Team Viewer.

 

Atacatorii nu par sa fie sprijiniti de stat. De asemenea, au atacat oficialii guvernamentali la “mai multe” autoritati fiscale, iar Check Point a remarcat ca au existat campanii similare care au vizat vorbitori rusi.

 

Cel putin unul dintre vinovati, poreclit EvaPiks, a fost legat de un forum de hacking unde furtul de carduri a fost subiect de discutie. Hackerii rusi pot fi “motivati financiar” pe baza acestor dovezi, a spus Check Point.

 

Cum se intampla de obicei, grupul este uneori neglijent. Desi a planificat campania si a creat documente false pentru fiecare tinta, anumite parti ale campaniei au lasat expuse informatiile personale ale atacatorului.

 

Daca acesta este un atac de stat, nu a fost unul deosebit de bun. Asta nu este o consolare prea mare pentru victime – au oferit date sensibile infractorilor care intentioneaza sa le abuzeze.