Vanuatu, o tara insulara din Pacific, a extradat sase cetateni chinezi, potrivit unui raport al Odaily Planet Daily din 10 iulie.

 

Suspectii au fost retinuti in cursul unei investigatii in curs de desfasurare a platformei de criptocurrency PlusToken, care, potrivit Biroului de Securitate Publica din Yancheng, este o schema piramidala.

 

Potrivit raportului, politia Yancheng din China a confirmat ca au cooperat cu politia locala din Vanuatu pentru extradarea a sase persoane suspectate asociate cu fondul PlusToken. Persoanele au fost arestate de autoritatile Vanuatu la solicitarea politiei chineze si ulterior au fost eliberate in China dupa negocieri.

 

Cazul impotriva angajatilor PlusToken implica aparent o investigatie pe scara larga, atat in ​​interiorul, cat si in afara Chinei. Autoritatile au efectuat investigatii in Hunan, Beijing si Jiangsu in cautarea presupusilor criminali.

 

Biroul de Securitate Publica din Yancheng a aflat despre situatia lui PlusToken la inceputul anului 2019, dupa ce a primit cuvantul ca platforma PlusToken conducea o schema piramidala, care a determinat o investigatie.

 

Politia a spus ca promotorii au folosit serviciul de mesagerie WeChat pentru a face publicitate platformei PlusToken; in plus, au avut loc evenimente promotionale, inclusiv cocktail-uri si conferinte de promovare, la Beijing, Sanya si Insula Jeju si Coreea de Sud.

 

Potrivit raportului, platforma PlusToken a recrutat peste 100.000 de utilizatori si a majorat peste 189 milioane de dolari prin taxe de membru intre mai 2018 si martie 2019. Suma banilor detinuti de PlusToken se zvoneste a fi de peste 2,9 miliarde de dolari.

 

Conform datelor de pe CoinMarketCap, nu exista tranzactii active pentru moneda PlusToken PLUS.

 

Dupa cum a aratat recent Cointelegraph, politia a fost chemata la birourile de cercetare si dezvoltare ale tehnologiei Raybo din Beijing – o firma afiliata Tron – pentru a inlatura protestatarii care erau deranjati de o schema crypto Ponzi care opereaza sub numele de Tron. Fundatia Tron a emis un raspuns, spunand:

“Oficialii Tron si-au exprimat simpatia si intelegerea fata de cei care au fost inselati, dar compania condamna cu fermitate actele de violenta care pot fi comise ca urmare a unor evenimente care nu sunt in controlul sau direct”.