Hewlett Packard Enterprise (HPE) a anuntat ca a conceput un nou supercomputer, Aitken, care va fi implementat de NASA pentru a alimenta viitoarele misiuni pe Luna.

 

Concret, Aitken va sprijini programul Artemis al NASA cu calcule, modelari si simulari de intrare, coborare si aterizare (EDL) pe luna. Aitken este un produs al unui parteneriat multifazic de patru ani intre HPE si NASA Ames Research Center.

 

Sub capota, Aitken se bazeaza pe platforma HPG SGI 8600 HPC, care este un cluster de calculatoare scalabile bazat pe tray. Anul trecut, HPE a fost contractata pentru a livra sapte supercomputere la Departamentul Apararii, toate fiind clustere SGI 8600. In plus, NASA Ames este, de asemenea, mandrul proprietar al Electra, un supercomputer HPE SGI 8600 care se afla in prezent pe locul 37 in lista Top500.

 

Aitken va consta din 1.150 de noduri, fiecare nod folosind doua procesoare Intel Xeon cu 20 de nuclee de generatie secundara si interconectari Mellonox InfiniBand. Numarul total pentru Aitken este de 46.080 de nuclee si 221TB de memorie in 1.150 de noduri pentru 3.69 petaflops de performanta teoretica maxima.

 

Aitken va locui la noua instalatie de supercomputare modulara a NASA Ames, care a avut mare deschidere joia trecuta. Noua instalatie se bazeaza pe un design modular Data Center (MDC) si poate gazdui 16 module, Aitken revendicandu-l pe primul. Aitken va ajuta la aterizarea astronautilor pe regiunea Polului Sud pe luna pana in 2024, in cadrul programului Artemis al NASA.