Cea mai recenta problema de confidentialitate a Facebook a expus peste 400 de milioane de inregistrari de utilizator, incluzand numere de telefon pe un server care nu a fost protejat cu parola. TechCrunch raporteaza astazi ca fiecare inregistrare continea ID-ul Facebook al utilizatorului si numere de telefon legate de contul sau.

 

Serverul a inclus inregistrari in mai multe baze de date, inclusiv 133 de milioane de inregistrari pentru utilizatorii de Facebook din SUA, precum si inregistrari pentru 18 milioane de utilizatori din Marea Britanie si peste 50 de milioane de utilizatori din Vietnam.

 

Fiecare inregistrare includea un ID de utilizator al utilizatorului, pe care TechCrunch il descrie drept „un numar lung, unic si public asociat” conturilor Facebook. Acest ID poate fi apoi utilizat pentru a descoperi numele de utilizator al unui cont. Fiecare inregistrare continea, de asemenea, numarul de telefon al unui utilizator si, in unele cazuri, numele, sexul si locatia in functie de tara.

 

TechCrunch a verificat o serie de inregistrari din baza de date, potrivind numarul de telefon al unui utilizator Facebook cunoscut cu ID-ul lor Facebook listat. De asemenea, au verificat alte inregistrari prin potrivirea numerelor de telefon cu functia de resetare a parolei Facebook, care poate fi utilizata pentru a dezvalui partial numarul de telefon al unui utilizator legat de contul sau.

 

Mai ales, numerele de telefon nu au fost publice pe Facebook in mai mult de un an dupa ce compania si-a schimbat politica. Aceasta face remarcabil faptul ca peste 400 de milioane de inregistrari cu numere de telefon au fost lasate neprotejate.

 

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant al Facebook a spus ca setul de date este „vechi” si are informatii de pana la modificarea politicii companiei referitoare la numerele de telefon:

„Acest set de date este vechi si pare sa aiba informatii obtinute inainte de a face modificari anul trecut pentru a inlatura capacitatea oamenilor de a gasi alte persoane folosind numerele lor de telefon”, a spus purtatorul de cuvant. „Setul de date a fost eliminat si nu am vazut dovezi legate de compromiterea conturilor de Facebook.”

 

Facebook a avut un istoric dur cu numerele de telefon ale utilizatorilor. In ultimul an, compania s-a confruntat cu o serie de controverse cu privire la modul in care utilizeaza numere de telefon oferite de utilizatori in scopuri de autentificare in doi factori.