Biroul Federal de Investigatii solicita firmelor tehnologice sa construiasca un instrument care sa poata monitoriza amenintarile pe social media.

 

Agentia a postat o cerere de propuneri pe 8 iulie, sustinand ca doreste un „instrument de alerta timpurie in retelele de socializare”, care sa ii ajute sa urmareasca utilizarea platformelor de catre teroristi, organizatii criminale si agentii straine.

 

„Odata cu utilizarea sporita a platformelor de socializare de catre subiectii actualelor investigatii FBI si persoane fizice care reprezinta o amenintare pentru Statele Unite, este esential sa obtinem un serviciu care sa permita FBI sa identifice informatiile relevante de pe Twitter, Facebook, Instagram si altele. platformele de social media in timp util ”, se arata in cerere. „In consecinta, FBI are nevoie de acces aproape in timp real la o gama completa de schimburi de social media pentru a obtine cele mai actuale informatii disponibile in vederea indeplinirii misiunilor sale de aplicare a legii si a informatiilor.”

 

Solicitarea a fost raportata pentru prima data de Defense One. Documentele lansate de FBI arata ca agentia intentioneaza sa aiba un instrument care poate fi accesat de la toate sediile FBI si birourile de teren, sau prin dispozitive mobile emise de Biroul Federal de Investigatii.

 

Instrumentul ar permite agentilor FBI sa acceseze adresele de e-mail ale persoanelor, adresele IP , numerele de telefon, ID-urile de utilizator si conturile asociate. De asemenea, ar permite agentilor sa creeze filtre si alerte personalizate, astfel incat sa poata primi notificari atunci cand activitatea „relevanta pentru misiune” se intampla pe social media.

 

Dupa cum subliniaza CNN, in 2016, Biroul Federal de Investigatii a anuntat ca utilizeaza instrumentul Dataminr pentru „cautarea completa Twitter, in timp real, folosind filtre personalizabile.”

 

In timpul unui discurs recent la Conferinta internationala privind securitatea cibernetica – la cateva saptamani dupa ce a fost trimisa cererea, procurorul general William Barr le-a spus companiilor tehnologice ca trebuie sa permita fortelor de ordine sa aiba acces la mesajele criptate ale infractorilor si ale suspectilor criminali. Mai tarziu, in aceeasi conferinta, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat ca este de acord cu Barr in aceasta privinta.

 

In urma multor acte recente de terorism si impuscaturi in masa, activitatea de socializare a suspectilor, care include uneori manifesturi online, a fost evaluata de fortele de ordine si de publicul larg. Asadar, nu este surprinzator faptul ca exista un interes din ce in ce mai mare in cadrul agentiilor guvernamentale de a urmari aceasta activitate in timp real, dar una dintre cele mai mari intrebari este daca companiile de social media isi vor oferi ajutorul in misiunea FBI de a planta in mod figurat cel mai mare fir din toate timpurile. 

 

Solicitarea instrumentului de comunicare sociala a FBI sustine ca serviciul trebuie sa asigure „indeplinirea tuturor cerintelor de confidentialitate si libertati civile”, dar nu exista nicio indoiala ca aceasta apasare va eroda in continuare confidentialitatea si va pune pe oricine are un cont de social media la un risc mai mare de incalcari ale datelor.