Suna ca ceva scos din filme, un programator nesatisfacut de serviciile bancii gaseste schema perfecta pentru a sparge un bancomat.

Insa aceasta poveste este adevarata. The South China Morning Post si Daily Economic News au raportat ca Qin Qisheng, un programator in varsta de 43 de ani, a reusit sa retraga peste 7 milioane de yuan (aproximativ un milion de dolari) de la un bancomat operat de angajatorul sau, Huaxia Bank. Acest lucru a fost posibil prin exploatarea unei scapari ridicole.

Potrivit articolelor din presa chineza, sistemul bancii nu inregistra corect retragerile facute la miezul noptii, si, ca urmare, banii puteau fi retrasi fara a-i elimina din contul utilizatorului. In mod normal tranzactia ar fi trebuit sa esueze, insa vocile spun ca Qisheng a introdus in sistem un script care a suspendat orice alerta.

Qisheng a inceput sa retraga bani in noiembrie 2016, insa banca a descoperit problema abia in ianuare 2018, dupa 1358 de retrageri reusite. Qisheng a fost adus in fata autoritatilor.

Poate ca cea mai surprinzatoare parte a povestii este ca banca nu a mai dorit sa il reclame pe Qin dupa ce acesta a returnat intreaga suma. Acest fapt s-a datorat, probabil, publicitatii negative din jurul povestii. Bug-ul a fost intre timp reparat. Huaxia Bank a declarat ca va renunta la acuzatii dupa ce Qisheng a explicat ca dorea doar sa testeze securitatea bancii. Acesta nu a cheltuit banii.

Judecatoria a refuzat, insa, aceasta varianta, iar Qisheng are in fata 10 ani si jumatate de inchisoare. Explicatiile nu au fost acceptate intrucat Qin a mutat banii in contul sau personal si a investit o parte din ei in actiuni.

Am vazut numeroase furturi coordonate din bancomate in ultimii ani, iar FBI ne avertizeaza ca aceasta practica inca mai continua, dar este amuzant sa ni-l imaginam pe Qin punand deoparte banii pentru o pensie fericita.