O criptomoneda bazata pe aur, numita “PayMon”, a fost lansata in Iran.

Potrivit Finnancial Tribune, pentru acest proiect, patru banci iraniene, Bank Mellat, Bank Melli Iran, Bank Pasargad si Parsian Bank, au incheiat un parteneriat cu start-up-ul Kuknos Company, din domeniul blockchain.

Moneda va fi folosita pentru a traduce in jetoane activele si proprietatile bancilor. Pentru inceput vor fi emise un miliard de monede PayMon, indica sursele. Exista voci care sustin ca moneda va fi tranzactionata pe platforma Iran Fara Bourse.

In iulie 2018 au existat zvonuri ca se va dezvolta o criptomoneda nationala pentru a depasi sanctiunile economice impuse de presedintele SUA, Donald Trump. Aceasta criptomoneda ar avea rolul de a sustine moneda nationala clasica si de a facilita tranzactiile internationale.

Saptamana trecuta, insa, Banca Centrala din Iran a emis un raport prin care avertizeaza ca va bloca orice criptomoneda neaprobata de la a fi folosita ca mijloc de plata.

Luna trecuta, autoritatile din SUA au introdus noi articole impotriva eforturilor Iranului de a dezvolta o criptomoneda nationala.

Anumite portiuni din Blocking Iran Illicit Finance Act, introdus de Mike Gallagher, au generat o investigatie privind eforturile cripto ale Iranului. Un articol corespondent a fost introdus in Senat de senatorul Ted Cruz. SUA cere sanctiuni pentru aceia care sustin financiar Iranul in cunostinta de cauza. Articolul se poate aplica si acelora care furnizeaza servicii sau suport tehnologic in vederea dezvoltarii unei monede digitale iraniene.