Emisiile de carbon generate de bitcoin (BTC) sunt comparabile cu intregul Kansas City si chiar cu o tara mica, potrivit unui studiu publicat in revista Joule .
Christian Stoll, unul dintre cercetatorii implicati in proiect, a declarat ca consumul mare de energie generat de minerit se traduce intr-o amprenta semnificativa de carbon. Si, deoarece puterea de calcul necesara pentru a rezolva un puzzle bitcoin a depasit de patru ori anul trecut, este o problema care se inrautateste, noteaza studiul. Adauga:
“Marimea acestor emisii de carbon, combinata cu riscul de coluziune si preocuparile legate de controlul asupra sistemului monetar, ar putea justifica interventia de reglementare pentru a proteja indivizii de ei insisi si de ceilalti de actiunile lor”.
Cercetatorii au folosit date din dosarele IPO si adresele IP pentru a-si genera concluziile. Cu emisii anuale de CO2 estimate la 22- 22,9 megatoni, bitcoinul este plasat undeva intre Iordania si Sri Lanka in termeni internationali. Studiul sugereaza ca acest nivel s-ar dubla daca ar fi luata in considerare si orice alta criptomoneda.
Stoll, cercetator la Universitatea din München si MIT, a avertizat:
“Nu punem la indoiala castigurile de eficienta pe care tehnologia blockchain le-ar putea oferi, in anumite cazuri. Cu toate acestea, dezbaterea actuala se axeaza pe beneficiile anticipate si trebuie acordata mai multa atentie costurilor “.
In noiembrie anul trecut, un studiu care analizeaza perioada ianuarie 2016 pana in iunie 2018 a constatat ca a fost nevoie de patru ori mai multa energie pentru a mina 1 dolar de BTC decat cu 1 dolar de cupru – si de doua ori mai mult decat este necesar pentru a mina1 dolar de aur sau platina.
Un raport al PwC din martie avertiza ca energia din surse regenerabile nu ar fi suficienta pentru a rezolva problema durabilitatii bitcoinului. In aceeasi luna, un judet din statul Montana din Statele Unite a discutat despre planuri care ar necesita, totusi, ca minerii de crypto sa utilizeze energia regenerabila.