Amazon a renuntat din senin la planurile de a construi un nou sediu in New York, sediu care ar fi adus in oras 25.000 de locuri de munca, dupa ce politicienii si activistii au obiectat in legatura cu reducerile de taxe de 3 miliarde de dolari oferite uneia dintre cele mai bogate si mai puternice companii din lume.

 

“Suntem dezamagiti ca am ajuns la aceasta concluzie, iubim New York-ul”, a scris gigantul intr-o postare pe blog in care isi anunta retragerea.

 

Miscarea neasteptata a fost o lovitura serioasa pentru guvernatorul Andrew Cuamo si pentru primarul Bill de Blasio, care au luptat mult sa atraga proiectul, concurand impotriva a mai mult de 200 de alte zone metropolitane de pe continent in ceea ce a devenit o licitatie a reducerilor de taxe.

 

Cuomo i-a certat pe politicienii din New York pentru retragerea Amazon, spunand ca acest proiect ar fi ajutat la diversificarea economiei orasului, ar fi cimentat statutul New York-ului ca oras tehnologic, si ar fi generat bani pentru scoli, case si tranzit.

 

“Cativa politicieni si-au pus interesele lor inaintea intereselor comunitatii “, a spus acesta.

 

Dar reprezentantul democratilor, Alexandria Ocasio-Cortez, noua filiera liberala din New York, a fost exaltata in regatura cu retragerea.

 

“Aceasta a fost ziua in care un grup de cetateni dedicati si vecinii acestora au invins lacomia corporatista a Amazon, au invins exploatarea, dar si puterea celui mai bogat om din lume”, a scris aceasta intr-un tweet, referindu-se la CEO-ul Amazon, Jeff Bezos.

 

Amazon se retrage din lupta

 

Aceasta reactie reflecta antipatia fata de marile companii de tehnologie printre liberali si populisti, acestia acuzand afacerile mari ca tin salariile la un nivel mic si manuiesc prea multa putere politica, au spus analistii.

 

“Acest sediu a devenit tinta perfecta pentru aceste argumente”, a spus Jo Parilla de la Brookings Institution’s Metropolitan Policy Program.

 

Amazon a decis in cele din urma ca nu vrea sa se lase atras in aceasta lupta.

 

Amazon a anuntat in noiembrie ca a ales Long Island City din Queens pentru unul dintre cele doua noi sedii , celalalt urmand sa fie deschis in Arlington, Virginia. Ambele locatii au promis 25.000 de noi locuri de munca. Un al treilea sediu, in Nashville, Tennessee, promite 5000 de locuri de munca.

 

Compania planuia sa cheltuiasca 2.5 miliarde de dolari pentru sediul din New York, alegand aceasta zona datorita fortei de munca specializata. Guvernatorul si primarul au sustinut ca proiectul va genera crestere economica, iar reducerile de taxe de 2.8 miliarde de dolari vor fi cu usurinta recuperate.

 

Cu 48 de ore inaintea anuntului facut de Amazon, De Blasio  a vorbit cu unul dintre directorii companiei, insa acesta nu a mentionat intentiile Amazon. Insa joi dimineata, chiar dupa ce stirile au inceput sa apara, De Blasio a primit un telefon in cadrul caruia i s-a comunicat ca afacerea a fost anulata.

 

“Am ramas mut de uimire”, a declarat acesta pentru reporterii din Boston. “Ma gandesc, de ce ai renunta atat de usor dupa tot efortul depus?”

 

Amazon nu planuieste sa caute o locatie alternativa

 

In comunicatul in care a anuntat retragerea, Amazon a spus si ca in acest moment nu cauta o locatie alternativa. Oficialii Amazon au declarat ca planuiesc sa raspandeasca locurile de munca pe care le rezervasera pentru New York in alte birouri din SUA si Canada, inclusiv Chicago, Torronto si Austin, Texas. Intentioneaza, de asemenea, sa ii extinda biroul din New York, birou care are in acest moment 5000 de angajati.

 

Amazon a intampinat o opozitie puternica in ceea ce priveste reducerile de taxe, cu numeroase voci critice care au sustinut ca proiectul este doar o extravaganta, si ca nu va oferi niciun beneficiu real locuitorilor din New York.

 

Lista de plangeri legate de proiect a crescut pe masura ce a trecut timpul, criticii legandu-se de atitudinea Amazon in privinta sindicatelor, in timp ce locuitorii din Long Island City si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea costurilor precum chiria in zona.

 

Gianaris a sustinul proiectul initial

 

Principala voce care a militat impotriva proiectului a fost cea a lui senatorului Michael Gianaris, al carui district include Long Island City. Desi a sustinut proiectul Amazon la inceput, dupa ce afacerea a fost anuntata, Gianaris a inceput sa critice modul in care s-a negociat, dar si reducerile de taxe acordate.

 

La inceputul lunii, Gianaris a fost numit intr-o comisie care ar fi trebuit sa dea aprobarea finala de constructie.

 

Consiliul Orasului ar fi trebuit, probabil, sa inainteze un proces structurat pentru a evita procesul de autorizare prin care trec majoritatea proiectelor.

 

In ultimele saptamani, membri ai Consiliului Orasului au tinut adunari in care au criticat oficialii Amazon pentru lucruri precum contractul cu Immigration and Customs Enforcement, in vederea furnizarii de tehnologie de recunoastere faciala.

 

Unul dintre liderii Consiliului Orasului a incercat sa convinga oficialii Amazon sa ramana neutri in cazul unui potential atac al sindicatelor. Insa directorii Amazon nu au dorit sa isi asume o astfel de raspundere.

 

Un sondaj efectuat in decembrie a dezvaluit ca 57% dintre locuitorii din New York isi doresc un nou sediu Amazon, fata de 26% care sunt impotriva acestuia, insa atunci cand a venit vorba de reducerile de taxe, doar 46% au fost de acord, in timp de 44% s-au declarat impotriva.

 

Industria de constructii si cateva dintre afacerile locale au incercat sa convinga publicul, dar si autoritatile, sa sustina proiectul.

 

Eric Benaim, un director din domeniul imobiliar care isi desfasoara majoritatea afacerilor in Long Island City, a condus o petitie in favoarea Amazon, reusind sa stranga 4000 de semnaturi.

 

“M-am trezit in aceasta dimineata si nu aveam idee ce s-a intamplat. Nimic. Aceste stiri reprezinta un soc, sunt devastat.”

 

Andrew Ousley, un patron din zona, a declarat ca se gandea sa isi mute afacerea atunci cand Amazon si-a declarat intentia de a deschide sediul.

 

“Acum ca nu mai vin, cred ca voi mai ramane. Voi vedea cum va continua aceasta zona sa creasca si sa evolueze.”

 

Articol preluat de pe cnn.com