Angajati chinezi au furat secrete corporative de la producatorul de echipament semiconductor olandez ASML, care a dus la pierderi de sute de milioane de dolari, a anuntat joi, Financiarul Dagblad (FD).
In lucrare, citand propria investigatie, tehnologia fusese furata de angajati chinezi din departamentul de cercetare si dezvoltare al filialei americane a ASML si, in cele din urma, s-a scurs la o companie legata de guvernul chinez.
Dar ASML “nu a gasit nici o dovada greu de implicare a guvernului chinez”, a raportat FD.
O purtatoare de cuvant a ASML a declarat pentru Reuters ca societatea era constienta de raportul FD si pregatea un raspuns.
ASML este producatorul dominant al sistemelor de litografie, folosit pentru a urmari circuitul de cipuri semiconductoare.
Ziarul si-a infiintat raportul, partial pe surse provenind din interiorul companiei, si partial pe o hotarare din noiembrie 2018 a unui tribunal din California intr-un proces intre subsidiara americana a ASML si o filiala a unei companii chineze, XTAL Inc.
Documentele de la Santa Clara, California Superior Court, arata ca sase fosti angajati ai ASML, toti chinezi, si-au incalcat contractul de munca prin schimbul de informatii cu XTAL despre procesele software ASML, a aratat FD.
“Ancheta FD a constatat ca societatea-mama XTAL, Dongfang Jingyuan, are legaturi cu Ministerul chinez al Stiintei si Tehnologiei”, se arata in ziar.
Instanta a acordat ASML 223 milioane dolari pentru despagubiri, iar XTAL a intrat in faliment o luna mai tarziu.
Agentia de informatii din Olanda a inclus avertismente in evaluarile sale anuale de amenintare, spunand ca China vizeaza companii de tehnologie din Olanda, la fel ca in alte tari, pentru furtul de proprietate intelectuala.
In 2015, ASML a dezvaluit o incalcare a sistemelor computerizate, dar a spus la momentul respectiv ca pagubele provocate de hack au fost limitate si au dat cateva detalii suplimentare.
Vanzarile ASML catre China s-au dublat la 1,8 miliarde de euro in 2018, de la 919 de milioane de euro in 2017, pe masura ce Beijingul face o crestere a industriei semiconductoare.
CEO-ul ASML, Peter Wennink, a declarat pentru Reuters in ianuarie ca nu a vazut o reducere a cererii din China, in ciuda incetinirii economice.