Zoom, la inceputul lunii aprilie, a decis sa remedieze diverse vulnerabilitati identificate de cercetatorii de securitate. Compania a urmat acel anunt cu modificari ale modului de functionare a aplicatiei, a adaugat noi functii de securitate pentru a face apelurile mai sigure in aplicatie si chiar a achizitionat un furnizor de mesagerie sigura pentru a intensifica eforturile de criptare.

 

Ei bine, conform unui raport Reuters, Zoom intentioneaza sa adauge criptare mai puternica in aplicatie, dar va fi o caracteristica care va fi exclusiva pentru clientii si institutiile platitoare. Informatiile au fost confirmate de consultantul de securitate al companiei, Alex Stamos.

 

Expertii de securitate au avertizat cu privire la utilizarea necorespunzatoare a criptarii end-to-end de catre hackeri pentru a evita detectarea si a desfasura activitati ilegale.

 

Jon Callas, colegul tehnologic al Uniunii Civile Americane pentru Libertati care vorbeste cu Reuters, a spus ca incasarea banilor pentru functii precum criptarea „este o modalitate de a scapa de riff-raff”.

 

“Cei dintre noi care facem o comunicare sigura credem ca trebuie sa facem lucruri despre adevaratele lucruri oribile … In acelasi timp in care Zoom incearca sa imbunatateasca securitatea, isi imbunatatesc in mod semnificativ increderea si siguranta.”

 

De asemenea, Stamos a mentionat ca „criptarea completa pentru fiecare intalnire nu ar permite echipei de incredere si siguranta Zoom sa se poata adauga ca participant la adunari pentru a face fata abuzurilor in timp real.” Modelul de criptare end-to-end nu va include persoanele care se alatura via telefon. In cele din urma, Stamos a spus ca planul se poate schimba si ca nu este clar care sunt organizatiile nonprofit sau alte institutii care se pot califica pentru conturi care sa permita intalniri video mai sigure.

 

Criptarea end-to-end este, de obicei, costisitoare, astfel incat este in interesul companiei sa ceara bani pentru aceasta functie. WhatsApp accepta in prezent criptarea end-to-end, dar Facebook genereaza sume enorme de bani din diferite servicii. Alte aplicatii precum Signal functioneaza ca organizatii non-profit, ceea ce permite serviciului sa fie gratuit pentru utilizatori.

 

Zoom se confrunta cu probleme de la sfarsitul lunii martie, cand cercetatorii au descoperit ca aplicatia trimite date ale utilizatorilor pe Facebook. Cresterea riscurilor de securitate a obligat companii precum Google sa interzica aplicatia. Tari precum India si Singapore, de asemenea, au sfatuit sa nu se foloseasca Zoom din cauza riscurilor crescande de securitate.