Facebook se pregateste sa lanseze o criptomoneda, raporteaza New York Times. Noua moneda ar fi intregrata in platforma de chat WhatsApp, permitandu-le utilizatorilor sa trimita monede electronice prietenilor si familiilor de peste granite. Publicatia a vorbit cu cinci surse anonime, ca au fost informate cu privire la proiect.

 

Cele mai populare criptomonede sunt nereglementate, spre deosebire de banii fiat, ceea ce duce la o volatilitate crescuta. In contrast, Facebook planuieste sa isi bazeze criptomoneda pe mai multe monede nationale. Aceasta abordare ar putea oferii monedei WhatsApp stabilitate, insa fara a o lega de sistemul financiar al unei anumite tari.

 

New York Times noteaza ca Facebook este doar una dintre multele companii de chat care lucreaza la o criptomoneda. Doua astfel de aplicatii concentrate pe confidentialitate, Telegram si Signal, lucreaza fiecare la o moneda a lor. Acestea doua vor fi cel mai probabil criptomonede traditionale, si nu vor fi legate banii conventionali.

 

Potrivit New York Times, proiectul Facebook a ajuns suficient de departe incat sa abordeze platformele de schimb cripto pentru o potentiala listare a monedei. Unul din lucrurile pe care articolul din Times nu le lamureste este cum va rezolva Facebook problema fundamentala dintre descentralizare si accesibilitate, problema de care s-au lovit pana acum toate activele digitale.

 

Retelele blockchain, precum Bitcoin si Ethereum, nu au niciun fel de autoritate centrala, ceea ce inseamna ca utilizatorii poarta responsabilitatea securizarii propriilor monede impotriva furtului si a pierderilor. Daca hard-disk-ul in care ai stocat monedele se strica, si nu ai copii de rezerva, monedele tale dispar pentru totdeauna. Daca un hacker iti sparge cheile private, iti poate fura monedele, si este putin probabil sa existe vreo modalitate de a le recupera.

 

Nu exista nicio companie Bitcoin care sa aiba capacitatea de a anula tranzactiile frauduloase, de a restabili monedele pierdute, sau de a inchide furnizorii de servicii rau-intentionati. Acest lucru inseamna ca participarea la ecosistemul Bitcoin necesita un nivel mai mare de atentie decat ar avea utilizatorul obisnuit de Facebook sau WhatsApp.

 

Ne asteptam ca Facebook sa rezolva aceste probleme prin integrarea unui sistem de plati securizate in WhatsApp, prin sustinerea monedei cu ajutorul resurselor financiare Facebook, si prin reglementarea ecosistemului de plati pentru a fi ferit de activitatile frauduloase.

 

In acest caz, insa, va fi dificil pentru Facebook sa nu se indeparteze de modul in care sunt utilizate criptomonedele. Un mare plus al activelor digitale este acela ca majoritatea sunt platforme deschise, in care orice poate construi, fara a se lovi de limitarile impuse de platformele conventionale de plata.

 

Este foarte probabil ca autoritatile de reglementare sa pretinda ca Facebook sa garanteze pentru utilizatori, sa furnizeze inregistrarile organelor de lege, sa anuleze tranzactiile frauduloase, si sa se supuna reglementarilor bancare de la nivel mondial, asemeni tuturor celorlalte retele de plati conventionale. Pentru a se supune acestor reglementari, Facebook ar trebui sa supravegheze constant activitatile dezvoltatorilor, si sa le ceara sa se supuna acelorasi reguli.

 

Date fiind toate acestea, este foarte posibil ca o criptomoneda WhatsApp sa fie, de fapt, similara oricarui alt serviciu de plata conventional.

 

Preluat de pe Ars Technica