O noua lege sustine construirea unui punct de comanda, de unde autoritarile pot administra informatiile de pe Internet.

Cand protestele anti-putere au erupt in Rusia, mai exact in zona muntilor Caucaz, in octombrie, autoritatile au luat masuri neintalnite pana la acel moment: au taiat accesul la serviciul de internet mobil pentru o intreaga arie geografica.

Timp de aproape doua saptamani, zeci de mii de rusi musulmani au fost impiedicati sa acceseze retelele de socializare si sa distribuie videoclipuri cu ajutorul smartphone-urilor. Spre deosebire de China, unde controlul internetului este centralizat, Rusia nu poseda deocamdata capacitatea de a izola stirile negative, asa ca s-a vazut obligata sa forteze furnizorii locali sa sisteze serviciile.

Deficitul de cenzura din Rusia in comparatie cu China este pe punctul de a fi remediat. Cu sprijinul lui Vladimir Putin, parlamentarii din Moscova publica o lege, numita “Internet Suveran”, gandita pentru a crea un singur post de comanda din care autoritatile sa poata administra si, daca este necesar, elimina informatiile din spatiul digital rus.

Putin sustine ca masura reprezinta un raspuns defensiv impotriva noii strategii digitale a administratiei Trump, care permite masuri ofensive impotriva Rusiei si a altor state, insa expertii in domeniu, si chiar unii oficiali, spun ca scopul principal al acesteia este pur politic.

“Aceasta lege nu are legatura cu amenintarile straine, nici cu interzicerea Facebook sau Google, din moment ce Rusia poate face deja acest lucru legal”,a spus Andrei Soldatov, autorul The Red Web, The Kremlin’s Wars on the Internet, si co-fondator al Agentura.ru, un site care urmareste serviciile de securitate. “Este doar despre abilitatea de a elimita anumite tipuri de trafic din anumite zone in momentele de rebeliune civila.”

Tensiunile de la granita sudica a Rusiei au cedat in ultimele patru luni, insa intreaga tara este nemultumita. De la castigarea la limita a alegerilor in martie anul trecut, Putin a scazut mult in sondaje, in mare parte din cauza deciziilor de a creste taxele, in timp ce salariile continua sa scada, iar preturile urca.

Proiectul de lege, la care a participat si Andrei Lugovoi, un fost veteran KGB cautat in Marea Britanie pentru uciderea in 2006 a agentului Alexander Litvinenko, este de fapt o adunatura de articole, a caror introducere este urmarita de cativa ani. Potrivit lui Putin, scopul principal este de a se asigura ca Runet, asa cum este cunoscut acest internet local, continua sa functioneze in cazul in care SUA va decide sa izoleze Rusia din punct de vedere digital.

Putin a declarat pentru media din interiorul Kremlinului ca se indoieste ca SUA ar putea deconecta Rusia, intrucat “ar cauza stricaciuni majore”, insa amenintarea este reala iar Rusia trebuie sa fie pregatita.

“Este inventia lor, toata lumea asculta, vede si citeste ce spui. Cu cat avem mai multa independenta, inclusiv in domeniul digital, cu atat mai bine. Este un sector foarte important”, a declarat Putin.

Primul pas catre independenta conform noii legislatii este stabilirea “metodelor tehnice de a contracara amenintarile”. Acest lucru se refera la instalarea unor echipamente speciale care sa urmareasca software-ul la miile de puncte de schimb care leaga Rusia de restul lumii.

Aceste unitati ar trimite datele catre un singur centru, permitandu-le responsabililor sa analizeze volumul si tipul de trafic in timp real, si sa blocheze selectiv ceea ce considera, fie ca e vorba despre videoclipuri Youtube sau postari pe Facebook. Asa numita inspectie amanuntita a devenit un instrument popular pentru retelele mari, deoarece ajuta la optimizarea informatiei.

Furnizorii de continut folosesc tehnologia pentru a colecta datele din ce in ce mai pretioase ale utilizatorilor, pe care le vand apoi catre agentiile de publicitate, insa inspectia este si un instrument puternic de reprimare, potrivit lui Eric Schmidt, fost director la Google. Inspectia amanuntita are capacitatea de a izola si de a cenzura “activitatile indoielnice, dar si de a incetini internetul pentru anumiti utilizatori sau pentru anumite comunitati”, a declarat acesta.

Lugovoi, sustinator al proiectului de lege, a spus la audieri ca nu stie nimic despre retelele de comunicatii din Rusia si despre conexiunile din afara granitelor – cine le detine, cum sunt folosite, ce fel de informatii sunt transferate. “Odata cu centrul de monitorizare, vom avea posibilitatea de a vedea toate aceste lucruri online, in timp real”, a spus acesta.

BBC a cauzat zgomot pe retelele de socializare din Rusia luna trecuta, cand a raportat ca autoritatile din Moscova planuiesc sa izoleze complet internetul pentru cateva ore in aceasta primavara, cu scopul de a testa sistemul. Insa acest lucru nu esti nici adevarat, nici posibil, potrivit oficialilor si directorilor din industrie, care au fost deja instruiti in legatura cu proiectul.

Furnizorii de internet sunt impotriva legii din multiple motive, principalul fiind cresterea cheltuielilor. Acestia sustin ca, desi guvernul s-a angajat sa suporte costurile de implementare, estimatul de 304 milioane de dolari nu va fi suficient nici macar pentru achizitionarea si instalarea echipamentelor, sa nu mai vorbim de mentenanta.

Insa inainte sa ajunga in acest punct, oficialii trebuie sa implice participantii la piata in teste extensive de hardware si software, pentru a evita “problemele majore”, lucru care le-ar putea produce companiilor pierderi de venit de sute de milioane de dolari.

“Rusia se misca in aceeasi directie ca si China”, a afirmat Rongbin Han, profesor in afaceri internationale la Universitatea din Georgia. “Nu este necesari sa inchizi internetul pentru a reduce la tacere adversarii politici, este mai inteligent sa filtrezi continutul.”

Un oficial rus a spus ca noua lege va usura sarcina autoritatilor de a monitoriza si de a distruge aplicatiile si grupurile de chat care sunt considerate acum ilegale. El a afirmat ca peste 30 de milioane de rusi folosesc aceste servicii, cel mai popular dintre ele fiind Telegram, o platforma fondata de antreprenorul Pavel Durov si fratele sau.

Eforturile Rusiei de a-l forta pe Durov, care se afla in Dubai, sa predea cheile de criptare in luna aprilie a anului trecut, au rezultat din proteste si batjocura in masa, insa numeroase site-uri au cazut victima in acest timp, inclusiv comercianti, banci si linii aeriene.

Runnet a fost nereglementat in primii ani ai erei Putin, intrucat Kremlinul s-a concentrat pe reducerea la tacere a celor mai importante canale media din acel moment, si anume televiziunea si ziarele. Insa cenzura s-a intensificat in mod sistematic, mai ales de cand in 2011 au erupt proteste la nivel national, cand Putin, care era atunci premier, a anuntat ca va candida din nou la presedentie.

Rusia cenzureaza acum o varietate de subiecte online, de multe ori sub pretextul distrugerii “extremismului”, si blocheaza companiile care refuza sa-si stocheze datele pe plan local, precum LinkedIn si Zello. Potrivit Roskomsvboda, un grup din Moscova care militeaza impotriva restrictiilor online, pe lista neagra se afla la momentul actual aproximativ 80.000 de site-uri.

Artem Kozlyuk, fondatorul grupului, a spus ca Rusia se teme de o eventuala deconectare, asa ca incearca sa centralizeze un sistem distribuit. Acest lucru va face ca Runnet sa fie usor de atacat.

“Rusia este unul dintre cele mai mari centre de trafic, cu canale de viteza mari”, a spus Kozlyuk. “Monitorizarea fiecarui nod va incetini nu doar Runnet, ci si internetul la nivel global.”

Preluat de pe Bloomberg