Autoritatile din Kremlin, Rusia sunt la un pas sa se deconecteze de la internet, ca parte a eforturilor Rusiei de a-si testa apararea digitala in cazul unor atacuri din vest.
Aceasta miscare, care se va intampla cel mai probabil inainte de luna aprilie, face parte din planul lui Vladimir Putin de a asigura independenta spatiului online din Rusia, in asa fel incat reteaua ruseasca (Runet), sa fie in siguranta chiar daca toate serverele globale sunt inchise.
Rusia este ingrijorata ca vestul se va satura la un moment dat de atacurile constante si de campaniile de dezinformare si le va taia accesul la internet. Vladimir Putin vrea sa fie pregatit in caz ca acest lucru se va intampla.
“Rusia reprezinta pentru SUA o amenintare semnificativa in ceea ce priveste industria digitala si modul in care aceasta poate fi folosita pentru a influenta”, a afirmat luna trecuta in Congres Dan Coats, directorul agentiei de informatii din SUA. Pe langa campaniile de dezinformare care au avut loc in timpul alegerilor din 2016, statul rus a sponsorizat hackeri pentru ca acestia sa se infiltreze in infrastructura nationala critica a Americii.
Noua lege, cunoscuta drept Programul National de Economie Digitala, a fost introdusa pentru prima oara in parlament in decembrie, si, la fel ca si ideea de a crea un internet propriu, urmareste sa puna in aplicare un sistem de filtrare asemanator firewall-ului chinez.
In timp ce companiile de telecomunicatii si furnizorii de internet au primit bine introducerea noului sistem, unele voci spun ca modul in care acesta va fi testat ar putea genera probleme majore pentru cetatenii care inceasca sa se conecteze online, a raportat publicatia locala RosBiznesKonsalting.
De ce se deconecteaza Rusia de la internet?
NATO si aliatii sai au amenintat in trecut Rusia cu aplicarea de corectii pentru agresiunile din spatiul cibernetic, agresiuni care includ oprirea retelelor electrice in Ucraina, incercarea de a promova campanii dezinformative pentru a sabota procesul democratic, si multe altele.
Pana acum corectiile s-au limitat la sanctiuni impotriva Moscovei, dar Putin si guvernul rus sunt evident ingrijorati ca, la un moment dat, tarile din vest vor lua masuri mai drastice.
Cum va functiona?
Moscova si-a insarcinat furnizorii de internet sa isi imbunatateasca sistemele, in asa fel incat sa poata trimite tot traficul de pe internet catre servere localizate in interiorul tarii si aprobate de Roskomnazor, responsabil cu telecomunicatiile.
Parte a planului implica construirea de catre rusi a propriului DNS, ceea ce actioneaza ca o carte de telefoane pentru internet.
In acest moment exista doisprezece organizatii care supravegheaza serverele pentru DNS, dar niciuna dintre ele nu se afla in Rusia, asa ca autoritatile au construit un sistem DNS de rezerva, care a fost testat in 2014 pentru prima oara, si din nou in 2018.
Cenzura pe internet
Ca parte a testelor, furnizorilor de internet li s-a cerut sa ghideze tot traficul prin puncte controlate de guvern.
Criticii sustin ca acesta este primul pas catre construirea unui sistem maxiv de supraveghere si cenzura, sistem care ii va permite Kremlin-ului sa filtreze traficul pe care il considera nepotrivit.
In ultimii ani, Rusia a cautat sa castige din ce in ce mai mult control asupra internetului. Companiile de telecomunicatii au obligatia de a salva toate datele utilizatorilor timp de sase luni, si toate meta-datele timp de trei ani.
Au existat si incercari de a forta companii precum Facebook si Google sa isi stocheze datele in interiorul tarii, din moment ce acest lucru i-ar da Kremlin-ului puterea sa obtina datele utilizatorilor de la acestea.
[…] Rusia a introdus legi dure legate de internet in ultimii ani. Chiar joi, parlamentul a trecut doua legi care interzic “nerespectarea autoritatilor” si distribuirea a ceea ce guvernul considera a fi “stiri false”. […]