Mii de oameni din Rusia au protestat impotriva planurilor guvernului de a introduce restrictii mai severe asupra internetului.

Protestele au avut loc in Moscova si in alte doua orase, si au fost organizate dupa ce parlamentul a sustinut luna trecuta controversata lege a internetului.

Guvernul spune ca ordonanta, care permite Rusiei sa isi izoleze serviciul de internet de restul lumii, va imbunatatii securitatea digitala, insa protestatarii sustin ca aceasta este o incercare de a introduce cenzura si de a controla masele.

Activistii sustin peste 15.000 de oameni s-au strans in Moscova duminica, de doua ori mai multi decat au estimat autoritatile.

Unii protestatari au scandat mesaje precum “jos mainile de pe internet” si “spune nu izolarii”, in timp ce altii au tinut discursuri.

“Daca nu facem nimic, lucrurile vor deveni mult mai rele”, a declarat un protestatar pentru Reuters. “Autoritatile vor continua pe acest drum, pana cand vom ajunge intr-un punct din care nu mai exista cale de intoarcere.”

Un alt activist, Sergei Boiko, a declarat pentru AFP ca “guvernul lupta impotriva libertatii”.

“Pot sa spun acest lucru cu mana pe inima, am stat o luna de zile in inchisoare pentru un tweet”, a adaugat acesta.

Figurile din opozitie au declarat ca exista protestatari care au fost retinuti in Moscova, insa politia nu a confirmat acest lucru.

Un corespondent al AFP a vazut un om care era trans de maini si de picioare de catre autoritati.
Guvernul sustine ca suveranitatea digitala va ajuta Rusia sa nu mai depinda de serverele de internet din SUA. Acesta cauta sa impiedice traficul tarii sa mai ajunga pe serverele straine.

Un al doilea vod este asteptat la sfarsitul acestei saptamani. Daca va trece, ordonanta urmeaza sa fie semnata de presedintele Vladimir Putin.

Rusia a introdus legi dure legate de internet in ultimii ani. Chiar joi, parlamentul a trecut doua legi care interzic “nerespectarea autoritatilor” si distribuirea a ceea ce guvernul considera a fi “stiri false”.

SI anul trecut au izbucnit proteste pe aceasta tema, atunci cand Telegram a fost amenintat. Principala agentie de securitate din Rusia, FSB, a declarat in acel moment ca Telegram era alegerea in materie de aplicatii de chat a organizatiilor teroriste ruse.

 

Preluat de pe BBC