Este acea perioada din an cand celebram realizarile femeilor de pretudindeni, si, in acelasi timp, recunoastem greutatile prin care aceste femei sunt nevoite sa treaca in lupta pentru egalitatea sexelor.

Vom vorbi azi despre lumea tehnologiei, a stiintei si a inovatiei, unde, desi exista numeroase femei cu o cariera stralucita, barbatii domina in continuare. Barbatii au cele mai multe pozitii de conducere, fac mai multi bani, sunt tratati cu mai mult respect, si priviti cu mai multa incredere.

Azi vom enumera femei a caror munca a depasit limitele, a facut imposibilul posibil, si a pregatit lumea pentru viitor. Sunt femei care cer schimbare, progres si speranta, si ar trebui sa le cunosti numele.

  1. Margaret Hamilton – Mama Software-ului

“Ar putea sa fie o surpriza pentru cei care dezvolta software faptul ca fundatia acestui domeniu a fost construita de o femeie”, a scris Wired in 2015. Margaret Hamilton a lucrat ca programator la MIT in 1960, si planuia sa aplice pentru un doctorat in matematica. Inainte de a apuca sa faca acest lucru, Margaret a schimbat lumea. Programul spatial Apollo a inceput, iar Hamilton a condus echipa responsabila de software-ul de zbor de pe computerele acestuia. A facut toate aceste lucruri avand doar licenta, in timp ce a crescut un copil. Munca sa nu era doar inovatoare, era radicala, dat fiind faptul ca venea de la o femeie. Fara Hamilton, era moderna a computerelor nu ar fi fost la fel.

  1. Fei-Fei Li – Cercetator in Inteligenta Artificiala

Fei-Fei Li, profesor de informatica la Stanford, lucreaza in prima linie a inteligentei artificiale. Din pozitia de director adjunct al institutului AI de la Stanford, incearca impreuna cu echipa sa sa combine argoritmii inteligentei artificiale cu sensibilitatea umana. Acesta este genul de munca ce are un impact invizibil in toate domeniile. Algoritmii si alte forme de AI definesc din ce in ce mai mult lumea, decid totul, de la cine trebuie sa iasa din inchisoare, pana la ce medicamente ar trebui sa ia pacientii, ce job i se potriveste cui, si unde ar trebui sa mearga la scoala un copil. Intr-un domeniu dominat de barbati, Li lucreaza sa se asigure ca atunci cand computerele iau decizii, le iau pe cele corecte.

  1. Jewel Burks – Antreprenor

Jewel Burks lucreaza in fiecare zi pentru a diversifica industria tech, si a o face accesibila tuturor, indiferent de sex, rasa, nationalitate, varsta, si nivel socio-economic. Burks a fost nominalizata de catre Reddit si Initialized Capital pentru cea de-a 25-a editie aniversara WIRED. Alexis Ohanian, cofondator la Capital, a intalnit-o pentru prima oara pe Burks cand a lansat aplicatia inovatoare Partpic. Partpic iti permite sa folosesti un smartphone pentru a fotografia un element mecanic pe care vrei sa il inlocuiesti, pentru ca apoi sa il poti comanda. Desi nu avea experienta in domeniu, Burks a vazut ca era nevoie de o astfel de aplicatie, asa ca a invatat sa o construiasca. Partpic a strans investitii in valoare de 2 milioane de dolari, o suma impresionanta date fiind dificultatile pe care le intampina femeile, si in special femeile de culoare, in atragerea de finantare. Burks a vandut compania catre Amazon, unde tehnologia este folosita pentru a facilita cautarile de parti de schimb in aplicatia gigantului. Burks conduce acum o echipa in cadrul Amazon, si sustine diversificarea industriei.

  1. Donna Strickland, Fizician

Donna Strickland are cel mai cool job din lume, se joaca cu laserele. Specialitatea sa este sa determine laserele sa pulseze pentru o fractiune de secunda atat de stralucitor, incat sa “contina mai multa putere decat intreaga retea electrica din SUA”. Donna a castigat premiul Nobel pentru fizica pentru contributiile sale in domeniu. Este prima femeie care a castigat acest premiu in ultimii 55 de ani. “Trebuie sa celebram femeile in fizica, ele exista”, a spus Donna.

  1. Elizebeth Smith Friedman – Spargator de Coduri

Elizebeth Friedman a fost unul dintre fondatorii criptografiei moderne – metodologia de securitate care este folosita in toate domniile, de la securitate digitala si pana la supraveghere. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, ea a lucrat impreuna cu sotul sau ca spargator de coduri, spionand nazistii si ajutand Aliatii sa castige razboiul. EI au interceptat si au decodat zi de zi mesajele despre inamic, o munca tehnica si dificila, care a ajutat la capturarea spionilor nazisti. Timp de ani de zile sotul lui Elizebeth a fost aclamat dreptul singurul creator al criptanalizei, domeniul in care au lucrat impreuna. Acum primeste si ea, in sfarsit, credit, multumita unei biografii scrisa de Jason Fagone.

  1. Cohl Furey – Matematician si Fizician

Munca lui Cohl Furey este atat de complexa incat este dificil de descris, insa cercetarea ei are implicatii adanc ancorate in realitate. Furey urmareste sa descopere legile matematice ale naturii. Descoperirile ei provoaca modelul standard al particulelor din fizica, dezvaluind cum octoionii, numere in opt dimensiuni cu proprietati speciale, ar putea fi elementul care leaga atomii. Munca lui Furey se bazeaza pe zeci de ani de cercetare si pare sa confirme suspiciunile din domeniu despre relatiile dintre matematica si fizica. Furey ar putea schimba ceea ce stim despre modul in care functioneaza lumea.

  1. Jennifer Doudna – Biolog Molecular

Ai auzit despre editarea genelor, dar si despre tehnologia Crispr, sau “cutitul elvetian pentru gene”. Crispr este inceputul unei noi ere in biologie, si se concentreaza pe aplicatii precum terapiile genetice. Aceasta tehnologie creste riscul aparitiei bebelusilor “proiectati”, creand noi metode prin care informatia sa poata fi stocata in ADN. Pe cat de nebuneste suna, inovatiile ar putea ajunge pana acolo incat sa “inviem” mamutul lanos pentru a lupta impotriva schimbarilor de climat. Crispr a fost creat de doua femei, Jennifer Doudna si Emmanuelle Charpentier, care au publicat experimentele lor pe bacterii in 2012.

Doudna este una din vocile care militeaza pentru grija sporita in domeniu, sfatuind oamenii de stiinta sa se gandeasca la problemele de etica inainte sa lucreze cu tehnologia Crispr.

  1. Susan Fowler – Scriitoare si fost inginer

Cea mai faimoasa contributie la tehnologie a lui Susan Fowler a avut loc atunci cand aceasta a parasit industria. Susan a lucrat ca programator la Uber, dar dupa ce s-a lovit de discriminare si de hartuire sexuala, acuzatii pe care compania le-a negat, a demisionat si a publicat in 2017 o postare pe blog in care a detaliat experienta. Postarea a dus la aprinderea unei controverse legate de modul in care sunt tratate femeile in industria tech, si a incurajat si alte femei sa vorbeasca despre propriile experiente. Uber l-a angajat pe Eric Holder pentru a revizui cultura si politicile companiei, iar dupa ce recomandarile lui Holder au fost facute publice, CEO-ul Uber a demisionat. Desi numeroase companii, printre care si Uber, si-au revizuit politicile in privinta hartuirii, schimbarile au venit prea tarziu pentru unele femei. Fowler lucreaza acum ca scriitor la The New York Times.

  1. Betty Holberton si femeile care au programat primul computer adevarat

Computerul si Integratorul Electronic Numeric nu arata deloc asemeni computerelor de azi. Cantarea 27 de tone, si era compus din 1800 de tuburi vacuum si diode. Insa ENIAC a fost primul computer din lume, si a fost conceput drept o metoda de a sustine eforturile de razboi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din moment ce majoritatea barbatilor erau pe front, o echipa de 6 femei, Betty Holberton, Kay Mauchley Antonelli, Marlyn Meltzer, Ruth Teitelbaum, Jean Bartik, si Frances Spence, au programat computerul.

Au continuat sa lucreze in timpul Razboiului Rece, folosind puterea de calcul pentru a proiecta proiectile termonucleare. Holberton a dezvoltat unul dintre primele limbaje de programae, fara de care internetul si calculul modern nu ar fi posibile. Contributiile acestor femei au ramas nerecunoscute timp de zeci de ani, pana cand un student de la Harvard a descoperit cercetarile in 1986.

Preluat de pe Wired