Inteligenta artificiala, automatizarea, si robotii au ajuns la performante senzationale, si au inceput sa indeplineasca sarcinile care pana acum cadeau in slujba oamenilor. In urmatorii 30 de ani, ne putem astepta ca job-urile din urmatoarele domenii sa dispara:

-Comert
-Servicii
-Productie
-Transporturi
-Continut Media
-Finante si Banci
-Livrari si Logistica
-Constructii
-Resurse Umane
-Vanzari si Marketing
-Guvern si Administratie
-Sanatate

Automatizarea job-urilor se apropie

Acest lucru se intampla intrucat, pe masura ce inteligenta artificiala evolueaza, robotii, dronele, dar si alte aspecte ale automatizarii vor face din conceptul de “internet al lucrurilor” o realitate.

Desi pe termen lung se spune ca inteligenta artificiala va crea multe alte tipuri de job-uri, datorate naturii accelerate a automatizarii, este posibil sa existe perioade de ajustare radicale, care ar putea fi marcate de rate ale somajului uriase, si care vor avea un impact negativ asupra economiei globale.

Amenintarea inteligentei artificiale, care ar putea sa ne faca inutili pe piata fortei de munca, incepe incet sa se indeparteze de domeniul SF si sa se apropie de realitate. Inteligenta artificiala a inceput sa fie folosita inclusiv in domenii despre care se credea ca sunt intangibile, precum cel medical, atat in cee ce priveste operatiile cat si diagnoza, cel legal, si cel legat de media si jurnalism.

Intreaga lumea va deveni dependenta de inteligenta artificiala

Vehiculele autonome vor transforma radical tot ceea ce inseamna transport, de la livrari, la trasporturi de marfa si logistica, afectand milioane de locuri de munca la nivel global.

Intre timp, pe masura ce invatarea masinilor incepe sa afecteze si sistemul medical, inovatiile din robotica, LiDAR, si tehnologia dronelor afecteaza toate celelalte domenii, de la comert si pana la constructii. Sfarsitul casierilor si al reprezentantilor de vanzari ar putea, de asemenea, se semnaleze o orientare catre masini, mai degraba decat catre oameni.

Cei care profita cel mai mult de pe urma inteligentei artificiale sunt si cei mai optimisti in ceea ce priveste impactul economic global, insa capitalismul incepe deja sa defavorizeze clasa de mijloc, cu diferente radicale de bunastare, iar automatizarea si inteligenta artificiala ar putea sa fie ultima lovitura.

Ideea ca inteligenta artificiala va augumenta oamenii este mai mult decat ridicola. Asistam din nou la povestea din Silicon Valley, care promitea ca internetul ne va conecta mai mult ca niciodata. Nu vorbeste despre consecintele pe care aceste inovatii le-ar putea avea asupra consumatorilor si muncitorilor. Ganditi-va la efectul pe care il au telefoanele mobile, aplicatiile, si consumul de tehnologie, distractii care au o amprenta de miliarde de dolari asupra productivitatii.

Pericolele desfintarii locurilor de munca sunt minimizate sistematic

Ceea ce este surprinzator, este ca toate rapoartele sustin ca inteligenta artificiala va fi un lucru minunat pentru omenire. Pe masura ce monopolurile se maturizeaza si inghit piata, inteligenta artificiala va crea sisteme in care capitalismul nu va fi inegal doar in ceea ce priveste banii si accesul la oportunitati care vin odata cu ei, si si in gradul de augumentare AI.

Este posibil ca in viitor copiii nostri sa aiba acces la augumentari bio-tehnologice, iar in jurul acestora se vor forma sisteme asemenatoare castelor, si cu toate acestea inca mai credem ca inteligenta artificiala va fi benefica societatii.

Lipsa banilor va insemna, probabil, imposibilitatea de a profita de tot felul de inovatii tehnologice si cibernetice, la care doar 1% din populatie va avea acces. Efectele pe care acest lucru le va avea asupra pietei locurilor de munca vi le puteti imagina. AI va conduce lumea si mai mult pe drumul inegalitatii, iar diferentierea va deveni radicala.

Vom fi eliminati de pe piata muncii?

Tehnologia a progresat in mod continuu in ultimii 250 de ani, iar in SUA rata somajului a ramas in jurul valorilor de 5-10 procente in tot acest timp, dar ce se intampla daca inteligenta artificiala va avea un impact asupra acestora? Suntem pe punctul de a deschide o cutie a Pandorei in ceea ce priveste piata muncii, dar si intreaga economie.

Automatizarea inseamna o crestere constanta a numarului robotilor. O crestere a patentarilor din domeniul AI sugereaza ca vom avea in fata o noua generatie de companii, mult mai nemiloase decat Microsoft, Apple, Facebook si Google.

Viitorul capitalismului depinde de modul in care va fi folosita inteligenta artificiala.

Ce ar putea impiedica Huawei sau Alibaba sa conduca o noua era, cu noi dispozitive, precum interfetele neuronale, spre exemplu? Lumea nu va ramane la stadiul de aplicatii si dispozitive mobile, si nici intr-o asteptare fara sfarsit a realitatii virtuale. Am ajuns deja in punctul in care asistentii personali ne spioneaza, in loc sa personalizeze experientele pentru noi. Ritmul in care tehnologia se dezvolta acum este inca lent, in comparatie cu ce va urma.

In 1993 ne-am temut de impactul internetului, si iata ce a devenit, un spatiu corupt de monopoluri, plin de interese corporatiste, in care intimitatea si confidentialitatea nu mai valoreaza nimic, iar ceea ce ar putea sa devina pana in 2023 este cu atat mai groaznic.

Am putea compara internetul anului 2023 cu un stat autoritar, unde suntem constransi sa credem ca traim bine, si unde suntem invatati sa pastram o atitudine de conformitate docila.

Cercetatorii de la McKinsey au raportat ca 45% din job-urile actuale pot fi automatizate.

Inteligenta artificiala este la inceput, va dura zeci de ani sa ajunga la maturitate.

O piata a muncii competitiva inseamna ca va fi mai usor si mai ieftin ca sarcinile repetitive sa fie automatizate.
Nu exista niciun mod prin care sa poata fi oprita inovatia tehnologica, iar lipsa reglementarilor din partea SUA este un semn rau in ceea ce priveste impactul AI asupra clasei de mijloc. In ciuda incalcarilor de confidentialitate, nu exista niciun semn ca Amazon, Google, Facebook sau altii ar putea fi sanctionati.

Razboiul tehnologic contra Chinei va inrautati si mai mult impactul tehnologiei asupra pietei locurilor de munca.

Desi suntem constienti de faptul ca job-urile repetitive sunt mult mai susceptibile automatizarii, nu intelegem pe deplin cum ar putea afecta inteligenta artificiala mii de alte locuri de munca, sau cat de repede se va extinde. Nu ne-am lovit niciodata pana acum de o tehnologie atat de puternica, care ar putea afecta atat de multe aspecte ale vietilor noastre.

Este frica de viitor irationala si prematura?

In acest moment, noile tehnologii sunt abia in faza in care se contureaza. Inteligenta artificiala nu este precum electricitatea, ci este o lume care poate produce masini inteligente, o lume care poate pune drepturile omului pe plan secund in moduri pe care umanitatea nu le-a anticipat.

2019 este anul in care incepem sa ne dam seama ce ne asteapta. Ideea ca inteligenta artificiala ne-ar putea fura job-urile, desi reala, nu este o problema intens abordata in zilele noastre. Acum 6 ani, studiul Oxford Martin spunea ca aproximativ 47% din locurile de munca din SUA sunt amenintate. Desi nu simtim inca acest lucru, automatizarea se apropie, si va avea un impact global.

Speram ca toate aceste teorii sa ramana doar teorii, si sa ne putem continua vietile intr-un capitalism imperfect, dar tolerabil.

Preluat de pe Medium