Vladimir Potanin, cel mai bogat on din Rusia, are in plan numeroase platforme, inclusiv una de criptomonede pentru Paladiu, mai exact pentru tranzactionarea acestuia.

Cel mai mare producator de paladiu din lume se afla in tratative cu autoritatile elvetiene, in privinta emiterii de jetoane sustinute de fondul elvetian si bazate pe paladiu, si ar putea extinde conceptul si catre alte metale, a declarat Potanin intr-un interviu din Moscova.

“Oamenii se intreapta din ce in ce mai mult catre retelele si platformele descentralizate, fara un operator principal”, a spus acesta. “Dorim sa participam activ la acest proces, din moment ce tranzactionarea jetoanelor vine cu atat de multe avantaje.”

Potanin, care detine o treime din Nornickel, si care ocupa si functia de CEO, a declarat ca a prezentat ideea clientilor, iar cererea de criptomonede pentru paladiu exista.

Spre exemplu, daca un client constata ca nu are nevoie de intregul volum contractat, ar putea fie sa intre in negocieri dificile cu furnizorul, fie sa preia metalul pana cand va avea nevoie de el, sau pana cand il va vinde. Dar daca acest client ar avea un contract digital denominalizat in jetoane, ar putea sa vanda surplusul mult mai usor, a spus miliardarul.

“Tranzactiile in jetoane sunt simple si convenabile, de aici interesul fata de potentialele criptomonede pentru paladiu.”, a spus Potanin, adaugand ca Nornickel doreste sa lanseze platforma pana la sfarsitul anului.

Nornickel, care concureaza cu Vale SA in sectorul producerii de nichel, lucreaza si la o platforma digitala interna de tranzactionare. Aceasta ar permite bancii centrale din Rusia sa testeze reglementarea blockchain-urilor fara afecta intreaga economie, a spus miliardarul.

Potanin, cel mai bogat on din Rusia, lucreaza cu autoritatile si cu Banca Centrala pentru a reglementa platformele digitale. In acest scop, Rusia va trebui sa publice o lege legata de activele financiare digitale, iar urmatoarea audiere a fost amanata pana in aprilie. Potanin spera ca legea va trece in vara, si ca va putea incepe proiectele propuse pana la sfarsitul anului.

“Principala problema a proiectului de lege este sustine ca platformele digitale ar trebui sa fie conduse doar de banci”, a spus Potanin. Acest lucru trebuie sa se schimbe, din moment ce poti folosi aceste platforme pentru numeroase scopuri, multe dintre acestea nefiind interesante pentru banci.

Echipa magnatului dezvolta o platforma si pentru proprietatea intelectuala, unde startup-urile isi pot oferi ideile, inclusiv companiilor industriale. BCG Digital Ventures este extrem de interesata de aceasta afacere, sustine miliardarul.

Daca Rusiahttps://www.ryze.ro/rusia-libertatea-internetului/ refuza sa adopte legea, Nornickel va muta proiectele in alte jurisdictii, si “ar fi pacat”, a spus Potanin.

Lansarea acestor platforme va costa intre 5 si 6 milioane de dolari, iar mentenanta va presupune cheltuieli de cateva milioane in fiecare an.

“Daca vom reusi, efectul va fi enorm”, a mai spus acesta.

 

Preluat de pe Bloomberg