Codurile sursa pentru Counter-Strike: Global Offensive si Team Fortress 2 au fost expuse online, iar fanii ambelor jocuri se ingrijoreaza de potentiale atacuri malware si alte exploatari nedorite.

 

Valve, dezvoltatorul si editorul jocurilor, a confirmat miercuri, intr-un e-mail catre WIRED, ca scurgerea Counter-Strike: Global Offensive este legitima si include codul dintr-o versiune a jocului din 2017. WIRED a aflat, de asemenea, ca si codul Team Fortress 2 provine dintr-o versiune din aproximativ 2011 si era continut in codul Counter-Strike: Global Offensive.

 

In timp ce un reprezentant pentru Valve a declarat pentru WIRED ca nu au gasit „niciun motiv pentru ca jucatorii sa fie alarmati sau pentru a evita versiunile actuale”, ei continua sa investigheze situatia. De asemenea, compania a postat o declaratie pe contul sau de Twitter.

 

Shooter-ul Counter-Strike: Global Offensive este printre cele mai populare jocuri video, cu peste 1 milion de oameni care se conecteaza in fiecare zi pentru a juca si se mandreste cu o scena de sport extrem de populara. 

 

Team Fortress 2 a scazut in popularitate de la lansare sa din 2007, dar inca mai vede zeci de mii de jucatori zilnic. Jucatorii se tem ca scurgerea din aceasta saptamana poate ameninta mediile competitive ale acestor jocuri. Creatorii de cheaturi si dezvoltatorii de malware se bazeaza pe codul sursa al jocurilor pentru a identifica exploatarile si proiectarea software-ului care modifica experienta de joc.

 

Din acest motiv, accesul la codul sursa este foarte controlat si ar fi, de obicei, limitat la persoane precum licentiatorii de coduri sursa, angajatii de la Valve si contractori. Insa Tyler McVicker, care conduce canalul YouTube ValveNewsNetwork, spune ca un grup mic de oameni care dezvolta fan-games Valve au avut acces neautorizat la cod incepand din 2018, desi au incercat sa-l contina sa nu se scurga mai departe. (Valve a confirmat scurgerea codului sursa Counter-Strike: Global Offensive s-a intamplat initial in 2018.)

 

Marti, un membru al acestei comunitati a lansat codul pe scara larga, in retributie pentru ca a fost eliminat dintr-un grup Discord, afirma McVicker si un alt membru al Discord grup.

 

“M-am trezit ca armageddonul se produce in comunitatea Valve”, spune McVicker.

 

Jucatorii Team Fortress 2 sunt, in special, ingrijorati de impactul scurgerii asupra jocului, care primeste actualizari neregulate si contine deja exploatari. (Counter-Strike: Global Offensive este actualizat regulat.) Persoanele care ruleaza serverele comunitare le-au trecut in mod  offline „din cauza incertitudinii care inconjoara securitatea infrastructurii noastre”, a scris organizatia serverului comunitar Creators.TF intr-un blog. Un moderator al grupului de subreddit si discord al Team Fortress 2 spune ca liderii comunitatii „solicita prudenta”, invocand ingrijorari cu privire la vulnerabilitatile potentiale de securitate care ar putea afecta jucatorii.

 

Desi Valve le asigura fanilor ca nu exista niciun motiv sa se panicheze, un reprezentant a spus ca compania recomanda intotdeauna sa joace jocurile sale pe serverele sale oficiale, mai degraba decat pe serverele fanilor, pentru cea mai mare securitate.