Dupa ce am trecut prin o multime de documentatie si am citit despre mai multe ICO-uri decat mi-as dori sa recunosc, am incept sa vad anumite tipare in spusele dezvoltatorilor. Aceste afirmatii sunt de obicei inselatoare.

Afirmatii false

Este uluitor ce cate ori am vazut „concursuri” de documentatie in care ambele companii pretind ca aduc blockchain la un nivel la care nu au mai fost pana atunci (cand ambele companii opereaza aproape identic). Da, este posibil (si chiar probabil) ca ambele companii sa fi fost concepute simultan si similar, fara sa stie una despre cealalta, dar nu ar fi rau sa adauge o mica analiza concurentiala in documentatie.

Si asta daca ignoram toata documentatia care practiv reinventeaza Bitcoin cu o mica schimbare si apoi o numeste revolutionare. Daca n-as fi auzit niciodata de blockchain sau de Bitcoin probabil ca si eu as cadea in aceasta capcana. Stiu ca este foarte putin probabil ca cineva sa citeasca o documentatie fara sa stie despre Bitcoin, dar este ceva de spus despre companiile care sunt dispuse sa faca afirmatii neclare… probabil ca o vor face de mai multe ori.

 

Lucrurile devin foarte neclare

 

Unele valori sunt folosite iar si iar pentru a ajuta dezvoltatorii sa pretinda un fel de suprematie pentru protocolul lor. Exista doua elemente care se remarca: tranzactiile pe secunda si capitalizarea bursiera.

Tranzactiile pe secunda reprezinta o idee simpla. Abilitatea criptomonedelor de a evolua si de a deveni mai valoroase este disputata mereu deoarece se spune ca cea mai buna modalitate de a vedea maturitatea unei criptomonede este de a vedea cate tranzactii se efectueaza cu aceea moneda pe secunda. Problemele apar atunci cand devine clar ca aceasta modalitate este mai mult un truc de marketing decat un instrument eficient pentru evaluarea potentialului pe termen lung al unei monede.

 

Cand Bitcoin a implementat SegWit, toate problemele legate de tranzactii neconfirmate au disparut. Cateva intrebari mai bune pe care investitorii ar trebui sa le puna sunt: care este cerinta actuala a sistemului, care este protocolul care indeplineste aceste cerinte si care sunt planurile de crestere pe viitor?

 

Cealalta masura inselatoare este capitalizarea bursiera, deoarece utilizeaza numarul total de monede existente si nu suma totala aflata in circulatie. Aceasta diferenta este esentiala deoarece ar putea sa duca la o inflatie majora.

De exemplu, aceasta inflatie poate aparea daca doar jumatate din monede sunt in circulatie. Compania ar detine celalta jumatate din monede, iar pretul curent de tranzactionare s-ar aplica si monedelor care nu se afla in circulatie, indiferent de faptul ca nu au fost cumparate sau vandute niciodata.

 

O modalitate mai buna de a evalua capitalizarea bursiera a companiilor este evaluarea capitalului real investit in aceasta.

 

Concluzie

 

Acestea niste sunt sfaturi si idei foarte simple pentru a vedea peste aceste afirmatii false si a gasi niste valori corecte pentru a valorifica criptomonedele, dar sunt extrem de importante pentru a preveni supraevaluarea monedelor si pierderile masive care pot veni intr-o corectie a pietei.

Aceste sfaturi se aplica numai in cazul in care investiti pe termen lung. Pe termen scurt este putin probabil ca acest tip de informatii sa afecteze profiturile.