Cea mai recenta descoperire stiintifica a companiei Samsung ar putea schimba modul in care percepem semiconductorii, in mare parte datorita faptului ca este bidimensionala.

Numita nitrura de bor amorfa (a-BN), substanta in cauza este compusa dintr-un singur strat de atomi si caracterizata printr-o structura de molecula amorfa (asemanatoare lichidului). Este, de asemenea, cel mai bun material 2D pentru izolare sintetizat vreodata, Samsung sperand ca acesta sa poata fi utilizat in producerea de placirevolutionare din grafen cu un nivel de interferente electrice fara precedent.

 

Descoperirea a-BN nu este prima incursiune  Samsung in materiale 2D. Prima si, probabil, cea mai cunoscuta astfel de substanta – grafenul – a facut obiectul a nenumarate proiecte la conglomeratul coreean de cand a fost izolata pentru prima data in 2004. In urma fiasco-ului Galaxy Note 7 din 2016, se crede ca Samsung ca dublat eforturile R&D legate de grafen in scopul integrarii materialului 2D in bateriile sale, ceea ce le face mai stabile, adica mai putin predispuse la combustii spontane.

 

A face baterii cu grafen nu este un lucru usor, insa a trecut ceva timp de cand Samsung a facut aparitii semnificative pe acest front. Scalabilitatea ramane o problema-cheie, in special in ceea ce priveste costurile de productie in masa. Pe de alta parte, placile cu grafen vor juca un rol major in dezvoltarea si producerea volumului modulelor de memorie pentru servere de generatie viitoare, precum si a cipurilor de memorie DRAM si NAND.

 

Descoperirea Samsung a-BN a fost facuta in cooperare cu Universitatea din Cambridge si Institutul National de Stiinta si Tehnologie din Ulsan. Lucrarea a fost deja supusa numeroaselor recenzii de la egal la egal, dupa ce a fost publicata in ultima editie a celebrei reviste Nature, volumul 583.