A fost doar o chestiune de timp pana ca interdictii comerciale asupra companiilor americane sa fie impuse de catre China in schimbul interdictiei echipamentelor Huawei.

 

Financial Times raporteaza ca Beijing a ordonat tuturor institutiilor guvernamentale si organismelor publice sa scape de echipamentele lor straine (adica occidentale). Conform raportului, China va efectua pana in 2022 tranzitia hardware-ului si software-ului american in favoarea alternativelor locale.

 

Nu este prima data cand China a declarat in mod public tehnologia americana drept persona non grata in cadrul guvernului sau. Dar aceasta miscare poate fi urgentata de data aceasta, deoarece tara pune presiune asupra imaginii geopolitice mai largi. Nu mai vorbim de faptul ca alte natiuni, precum Rusia, fac tot posibilul sa forteze tehnologia interna asupra cetatenilor lor.

 

China cauta, de asemenea, modalitati de a controla mai bine internetul si de a-si pastra datele in limitele sale, in urma Legii privind securitatea internetului din 2017. Una dintre caracteristicile sale este o regula pentru a se asigura ca toata tehnologia este „sigura” si „controlabila”, ceea ce este, ca de obicei, deosebit de tulburator.

 

Printre companiile care se confrunta cu decizia Chinei se numara Microsoft, care are deja o relatie subreda cu tara, Dell, HP si Apple. Dar aici are loc intrebarea ce exact constituie un produs intern, privind produsele tehnologice provenite din intreaga lume . Sa luam ca exemplu Lenovo: o companie chineza care furnizeaza cipuri de la Intel (SUA) si hard disk-uri de la Samsung (Coreea).