Amazon sustine ca presedintele Donald Trump a abuzat de pozitia sa pentru a aplica „presiune necorespunzatoare” asupra comitetului de la Pentagon pentru a opri compania sa castige un contract militar in valoare de miliarde de dolari.

 

Intr-un protest formal la Curtea de Revendicari Federale SUA, Amazon (AMZN) a declarat ca Donald Trump “a lansat atacuri publice repetate si din culise” impotriva companiei, in efortul de a submina oferta sa si de a-l rani pe CEO-ul companiei, Jeff Bezos “, “inamicul sau politic “datorita dreptului sau de proprietate asupra The Washington Post.

 

Plangerea solicita Departamentului Apararii sa-si revizuiasca decizia de atribuire a contractului catre Microsoft (MSFT). Ce atarna in balanta este un efort de achizitii Pentagon pentru cloud computing, evaluat la 10 miliarde de dolari pe 10 ani.

 

„Miza este mare”, a spus Amazon. “Intrebarea este daca presedintelui Statelor Unite ar trebui sa i se permita sa foloseasca bugetul DoD pentru a-si urmari propriile scopuri personale si politice.” Casa Alba a refuzat sa comenteze.

 

Intr-o declaratie, Departamentul de Aparare a declarat ca nu va face comentarii cu privire la pretentii specifice din depunerea Amazon privind infrastructura comuna de aparare sau JEDI, contract de cloud computing.

 

„Aceasta decizie de selectie a sursei a fost luata de o echipa de experti din functionari publici de cariera si ofiteri militari din tot Departamentul Apararii si in conformitate cu procesul normal de selectie a surselor DoD”, a spus Elissa Smith, purtatorul de cuvant al Pentagonului. “Nu au existat influente externe asupra deciziei de selectie a sursei. Departamentul este increzator in premiul JEDI si ramane concentrat pe punerea acestei capacitati critice in mainile luptatorilor nostri cat mai rapid si eficient.”

 

Plangerea Amazon vine in conditiile in care parlamentarii de la Casa Alba pregatesc articole de actiune in legatura cu potentialul abuz de putere al lui Trump pentru a-l presiona pe presedintele Ucrainei pentru a-l cerceta pe rivalul sau politic Joe Biden si fiul lui Biden, Hunter.

 

Plangerea Amazon impotriva lui Donald Trump cu privire la contractul de JEDI cloud se axeaza pe procesul de contractare guvernamentala. Procesul de achizitii se desfasoara in mod obisnuit sub indrumari stricte si in afara directiei conducatorilor politici.

 

Compania, lider pe piata de cloud computing cu unitatea sa de servicii web Amazon, a fost privita de mult timp ca fiind principalul favorit al contractului. Amazon sustine acum ca Departamentul Apararii a facut erori „inexplicabile” in selectarea Microsoft ca fiind castigator.

 

Conform inregistrarii companiei, oficialii Pentagon au examinat o versiune invechita a ofertei Amazon, au ignorat anumite aspecte ale capacitatilor Amazon si au aplicat diferite niveluri de control Amazon pe care Microsoft nu le-a primit. Microsoft nu a raspuns imediat la o cerere de comentariu.

 

Acest tratament, sustine Amazon, este un rezultat direct al interventiei lui Donald Trump . Amazon a citat tweet-urile lui Trump, articole de stiri despre JEDI si o carte despre secretarul apararii de atunci, James Mattis, care sustine ca Trump a spus ca doreste ca Mattis sa „elimine Amazon” din contract.

 

Trump l-a atacat in repetate randuri pe Bezos pentru proprietatea sa asupra The Washington Post si pentru publicatia lui. In timp ce facea campanii pentru functie, Trump a promis ca Amazon va avea „astfel de probleme” daca va deveni presedinte. De asemenea, el s-a plans ca Amazon plateste Serviciului Postal din SUA o rata puternic subventionata pentru expedierea pachetelor sale.

 

Inainte de a castiga Microsoft acordul JEDI in octombrie, Trump a promis public sa arunce o privire „puternica” asupra contractului ca raspuns la reclamatiile legate de procesul de la numeroase companii, inclusiv IBM (IBM), Microsoft si Oracle (ORCL).

 

CNN a raportat in iulie ca Oracle se afla in spatele unei campanii de boicotare a Amazonului. Efortul a inclus un document care pretindea o vasta conspiratie guvernamentala care sa ajute Amazon sa castige contractul JEDI – un document care a fost prezentat lui Trump la inceputul verii.