Telefonul mobil al lui Jeff Bezos a fost penetrat in urma unei discutii intre directorul executiv al Amazon.com si printul saudit Mohammed bin Salman pe WhatsApp, potrivit a doua persoane familiarizate cu analiza incidentului.

 

In timp ce un mesaj al printului catre Jeff Bezos la mijlocul anului 2018 care a precedat hackul parea benign, anchetatorii au gasit dovezi digitale care sugereaza ca acesta contine cod care a dus la penetrearea telefonului miliardarului, a declarat una dintre persoane, care a cerut sa nu fie identificata pentru ca proba nu este publica. O analiza a aratat cu o incredere ridicata ca a fost implicat un cont WhatsApp folosit de bin Salman, a spus o alta persoana.

 

Ziarul Guardian a raportat marti ca o analiza a constatat ca furtul de date de pe telefonul lui Jeff Bezos in 2018 a inceput cu un fisier video infectat trimis din contul personal al lui Bin Salman. Financial Times, care a confirmat elemente ale contului mentionat de publicatia Guardian  ca este responsabil pentru incalcare, a spus ca analiza a fost realizata de firma consultativa globala FTI Consulting. Un reprezentant al firmei a refuzat sa comenteze, spunand: „Nu comentam, confirmam sau negam angajamentele sau angajarile potentiale ale clientilor.”

 

Dezvaluirea de noi detalii despre o incalcare a securitatii care l-a afectat pe cel mai bogat barbat din lume vine la un an dupa anuntul surpriza ca Bezos si sotia sa, MacKenzie, aveau sa divorteze dupa 25 de ani de casatorie. Ulterior, National Enquirer a dezvaluit o relatie extraconjugala intre Bezos si Lauren Sanchez, fosta prezentatoare de televiziune, intr-o serie de rapoarte care s-au bazat, in parte, pe mesaje text intime trimise de Bezos.

 

Ulterior, Bezos a publicat o postare extraordinara pe blog in care acuza tabloidul ca a amenintat sa publice mesaje text si fotografii mai stanjenitoare, cu exceptia cazului in care a afirmat public ca nu exista o motivatie politica sau o forta exterioara in spatele acoperirii tabloidului.

 

Gavin de Becker, consultant de securitate pentru Bezos, a declarat mai tarziu ca este de parere ca guvernul Arabiei Saudite a accesat telefonul lui Bezos inainte ca solicitantul sa expuna aceasta afacere. El nu a furnizat nicio dovada directa pentru a sustine afirmatiile sale, despre care a spus ca provin de la „anchetatorii nostri si mai multi experti”. De Becker a mentionat relatia de afaceri a Enquirerului cu sauditii, precum si acoperirea dura a uciderii unui critic de regimul saudit de catre Washington Post, proprietatea lui Bezos, drept motive pentru care bin Salman ar putea cauta sa faca rau fondatorului Amazon. Ziarul a raportat anul trecut ca Agentia Centrala de Informatii a legat printul coroanei de uciderea din 2018 a colaboratorului Washington Post, Jamal Khashoggi.

 

De Becker a refuzat sa comenteze marti raportul publicat de catre The Guardian, dincolo de lunga declaratie de anul trecut, care a fost postata pe site-ul de stiri The Daily Beast.

 

Ambasada saudita, intr-un tweet, a etichetat rapoartele drept „absurde” si a solicitat o ancheta „pentru a putea avea toate faptele”.

 

Intr-un interviu pentru Bloomberg TV, ministrul saudit al Finantelor, Mohammed Al-Jadaan, a facut referire la declaratia facuta de Ambasada Saudita, dar a refuzat sa comenteze in continuare.

 

O purtatoare de cuvant pentru WhatsApp a refuzat sa comenteze.

 

O ancheta a Organizatiei Natiunilor Unite, condusa de raportorii speciali ai ONU, Agnes Callamard si David Kaye, urmeaza sa fie lansata miercuri si este de asteptat sa confirme ca telefonul mobil al lui Bezos a fost piratat folosind un mesaj WhatsApp de la bin Salman, a raportat Washington Post.

 

Nu este sigur daca presupusul hack al telefonului lui Bezos a accesat informatii corporative Amazon sensibile. Compania nu a comentat acest aspect in cele noua luni de la acuzatia lui de Becker.

 

„Nu este clar daca telefonul sau avea acces privilegiat la informatii despre companiile sale”, a spus Bastien Bobe, analist al firmei de cibersecuritate Lookout. „Totusi, acest lucru nu ar fi in conformitate cu practicile de securitate si atenuarea riscurilor la companii. Dar, din punct de vedere tehnic, ar fi posibil ca aceasta tehnologie sa acceseze datele. ”