Un grup de 239 de oameni de stiinta din 32 de tari au scris o scrisoare deschisa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sustinand ca virusul covid-19 poate fi transmis prin aer. S-ar putea sa credeti ca stim deja asta, dar cele mai multe orientari actuale se bazeaza pe ideea ca virusul covid-19 este transmis prin picaturi expulzate din nasul sau gura de la o persoana infectata. Ideea este ca aceste picaturi respiratorii mai mari cad rapid pe podea.

 

Aceasta este pozitia pe care OMS a luat-o inca de la inceput in pandemie si tocmai de aceea ne-am tinut la distanta unul de celalalt. Cu toate acestea, semnatarii scrisorii deschise spun ca organizatia subestimeaza rolul transmisiei aeriene, unde picaturile mult mai mici (numite aerosoli) raman suspendate in aer. Acesti aerosoli pot calatori mai departe decat picaturile si raman intr-o zona chiar si atunci cand o persoana infectata a plecat.

 

Scrisoarea spune ca mai multe studii „au demonstrat dincolo de orice indoiala rezonabila ca virusii sunt eliberati in timpul respiratiei, vorbirii si tusei in picaturi suficient de mici pentru a ramane in aer”. Acesta spune ca aceste picaturi “prezinta un risc de expunere la distante peste 1 – 2 m de la un individ infectat.” Un studiu de laborator timpuriu realizat de Institutele Nationale de Sanatate din SUA a constatat ca virusul covid-19 poate ramane in aer pana la patru ore sub forma de aerosoli.

 

Coronavirusul a fost detectat si in aerosoli colectati la doua spitale din Wuhan, China, potrivit unui studiu publicat in Nature in aprilie. Si evenimentele care se intampla la ora actuala adauga la greutatea dovezilor: de exemplu, dupa o slujba o biserica din SUA, aproape 50 de persoane au fost infectate, desi au pastrat o distanta sigura.

 

Daca transmisia aeriana este o cale de raspandire a virusului, aceasta ar putea duce la modificari ale sfaturilor actuale. Ar sugera ca distantarea sociala poate fi insuficienta, in special in interior. Acest lucru poate acorda inca o importanta mai ales purtarii de masca in jurul persoanelor care nu fac parte din familia dvs. daca le intalniti in interior, chiar daca pastrati distanta si cresteti ventilatia in zonele inchise.

 

Ar putea face ca sistemele de filtrare a aerului sa fie mai importante pentru a incerca reducerea recircularii aerului. Si s-ar putea sa insemne ca lucratorii din domeniul sanatatii care au grija de pacientii cu coronavirus au nevoie de cel mai inalt grad de masca – N95 – pentru a filtra cele mai mici picaturi.