Actiunile Apple au scazut fata de inceputul anului.

 

Apple a facut o multime de lucruri in 2018, dar, dat fiind pretul actual al actiunilor, aceste lucruri nu conteaza. Pretul actiunilor Apple a scazut, ceea ce inseamna ca gigantul a pierdut bani in acest an.

 

AAPL a terminat anul 2017 la 169,23 de dolari. La momentul scrierii acestui articol, actiunile Apple se tranzactioneaza la 164,48 de dolari. Acestea au scazut cu 1% fata de anul trecut. Data fiind aceasta scadere, Apple a ramas in urma marilor rivali.

 

Apple a pierdut un procent masiv, de 27%, din momentul in care pretul actiunilor a atins pragul maxim pe 3 octombrie. La acea data, AAPL se tranzactiona la 229,28 dolari, cu 50 de dolari mai mult decat pretul curent al actiunilor. Urmarile acestei scaderi nu au intarziat sa apara. Valoarea furnizorilor Apple, dintre care multi au fost afectati de zvonurile legate de numarul dezamagitor de comenzi iPhone, a scazut.

 

Compania Cupertino a reusit sa devina prima companie publica din istorie care a depasit in luna august valoarea de 1 triliard de dolari pe piata de capital. Aceasta pare acum o amintire indepartata, deoarece Apple valoreaza “doar” 780,52 miliarde de dolari. Acest lucru plaseaza gigantul cu mult in urma rivalilor sai, Microsoft cu un plafon de piata de 815 miliarde de dolari si Amazon, cu 803.87 de dolari.

Google, prin comparatie, este evaluat la 723,99 miliarde de dolari, in timp ce Facebook ramane in urma, la 406,67 miliarde de dolari.

 

De ce actiunile Apple se scufunda

 

Exista nenumarate motive pentru care actiunile Apple se scufunda in acest moment, si le voi prezenta aici. Cel mai serios dintre ele este preocuparea legata de scaderea vanzarilor iPhone. Saptamana trecuta, un analist HSBC a provocat un sell-off puternic al actiunilor Apple, sugerand ca o crestere a acestora este putin probabila.

 

In timp ce exista o multime de motive pentru a fi incantati de Apple in 2019, se pare dominatia peste celelalte companii se apropie de sfarsit. (Pentru moment, cel putin.)