Hashrate-ul a scazut cu 31% din noiembrie, pe masura ce minerii  Bitcoin s-au regrupat.

In ciuda scaderilor din ultima perioada, comunitatea miniera Bitcoin isi canalizeaza energia pentru lupta finala. Volatilitatea pretului Bitcoin si marjele de profit stoarse au reprezentat o lovitura dubla pentru mineri in noiembrie. Hashrate-ul si pretul au scazut cu doua cifre luna trecuta, pe masura ce grupurile miniere au inceput sa opreasca instalatiile.

 

Exista insa si voci care spun ca economia Bitcoin este inca interesanta. Avand in vedere scaderile vertiginoase, ei considera ca piata nu are unde sa mearga decat in sus.

 

Hashrate-ul Bitcoin a scazut cu 31% din noiembrie

 

Hashrate-ul Bithoin, valoarea care reflecta cantitatea de putere de calcul dedicata retelei, a fost redusa cu aproape o treime din noiembrie, potrivit unui studiu publicat de platforma BitMEX. Intr-adevar, scaderea cu 45% a pretului de Bitcoin din ultimele sase saptamani a fost exacerbata de declinul de 31% al hashrate-ului, aproximativ 1,3 milioane de mineri Bitmain S9 fiind opriti.

 

Desi nu este prima piata cripto-bear, conditiile din acest moment sunt unice, cu “aproape un triliard de dolari pierduti in cripto de la maximele atinse in timpul bull-run-ului”, potrivit Autonomous Next. Cu toate acestea, in jur de 700 milioane de dolari au fost varsati in acest spatiu luna trecuta, banii provenind din vanzarea de jetoane  si din investitii de risc, ceea ce demonstreaza rezistenta comunitatii cripto.

 

Vinny Lingham, conducatorul grupului Civic, a declarat ca pana cand piata atinge minimul, minerii Bitcoin vor avea de infruntat numeroase provocari.

 

“Peisajul este in continua schimbare iar situatia este foarte complexa. Multi mineri vor fi dati la o parte, dar pe masura ce dificultatea se reajusteaza, acestia se vor intoarce. Pretul Bitcoin este cel mai important factor aici si pana cand nu vom avea o confirmare ferma, piata cripto va fi foarte volatila.”

 

Dificultatea minarii Bitcoin este ajustata la fiecare doua saptamani pentru a mentine integritatea retelei. Nivelul de dificultate a fost revizuit in scadere cu 7,4% in noiembrie si cu 15,1% la inceputul lunii decembrie, cea mai mare scadere procentuala din ultimii 7 ani. Veniturile din minarea Bitcoin au scazut cu mai mult de 50% din noiembrie, ceea ce explica de ce unii mineri nu au putut astepta pana la ajustarea dificultatii. Lingham a adaugat:

“Pretul obliga grupurile miniere sa-si mute puterea de hash in alta parte sau sa opreasca minerii. Acest lucru este nefast pentru toata lumea, dar minerii sunt in mod evident cei mai afectati. Exista o serie de operatiuni de minare hash care lucreaza cu reinvestirea capitalului din venituri, iar acestea vor fi cel mai rau afectate daca trendul descendent continua.”

 

Lingham a subliniat, de asemenea, ca “minerii mai mici pierd mult mai putin decat minerii mai mari … Este mai usor sa pierzi 100 $ pe zi decat sa pierzi 100.000 $ pe zi”, ceea ce ar putea modifica dinamica pietei in favoarea minerilor mici. Dar pentru fiecare grup care abandoneaza operatiunile si isi opreste minerii Bitmain S9 imediat ce pretul depaseste randamentul, exista un altul cu acces la electricitate mai ieftina, care abia asteapta sa ia acea parte de profit. El a adaugat:

“Minerii nu distrug echipamentul – il vand altcuiva. In unele privinte, exista intotdeauna un nebun mai mare dispus sa isi asume un risc si sa investeasca in echipament de exploatare miniera folosit, avand convingerea ca poate “face economia sa mearga”.”

 

Rasplata pentru cei care pot “face economia sa mearga”, totusi, va insemna foarte mult atunci cand trendul ascendent va fi restabilit.

 

Hashrate-ul Decred creste, in pofida scaderii pretului

 

Intre timp, capacitatea miniera se indreapta catre un alt proiect. In cazul Decred (DCR), dinamica este este surprinzatoare, dupa cum reiese dintr-o cresterire a hashrate-ului pentru aceasta moneda, in ciuda scaderii pretului. In mod obisnuit, hashrate-ul urmareste miscarile pretului.

 

Chris Burniske, de la fondul de investitii cripto Placeholder, a subliniat pe Twitter ca hashrate-ul pentru DCR a crescut cu mai mult de 400% fata de anul trecut, pe fondul unui numar mare de ASIC-uri care ii dedica resursele. Acest lucru se datoreaza companiilor precum MicroBT care fabrica echipamente miniere pentru Decred.

 

Burniske a spus ca aceasta crestere a hashrate-ului Decred reflecta un “angajament pe termen lung pentru minerii Bitcoin” pentru o moneda rezistenta, care poate evita “durerile de cap” care au rezultat din razboiul hash al Bitcoin Cash.

 

Cel mai important lucru de retinut este ca nu este un joc cu suma zero, si, dupa cum Burnikse a remarcat, aceasta este o “piata mare”. Cu toate acestea, Bitcoin, a carui cota piata este prezent de 55%, are mai mult de pierdut decat orice alta criptomoneda. Minerii Bitcoin care vor supravietui volatilitatii actuale ar putea avea parte de o crestere de proportii istorice.