Presedintele Filipinei, Rodrigo Duterte, a declarat ca va opri importul de tigarete electronice si va interzice utilizarea lor in public, dupa ce un adolescent a contractat o boala pulmonara legata de vaping.

 

“Voi interzice utilizarea si importul”, a spus Rodrigo Duterte  la o informare televizata marti seara. „Acum ordon agentiilor de aplicare a legii sa aresteze pe oricine vapeaza in public.”

 

Tigarile electronice contin “nicotina si alte substante chimice pe care nu le stim”, a spus el.

Interdictia vine la cateva zile dupa ce Departamentul de Sanatate a declarat ca un adolescent din centrul Filipinelor care a vapat timp de sase luni si, de asemenea, a fumat tigari a fost diagnosticat cu o leziune pulmonara. Cazul este probabil cel mai cunoscut in Asia despre boala misterioasa care a ucis aproape 40 de persoane in Statele Unite si a afectat aproape 2.000.

 

Focarul a transformat rapid atitudinile de reglementare la nivel mondial impotriva industriei in vigoare a tigaretelor electronice. Odata gandit ca un instrument util pentru a ajuta fumatorii sa renunte, vapingul este acum interzis de aproximativ 30 de tari, inclusiv India si Brazilia.

 

Pronuntarea lui Rodrigo Duterte este neasteptata, deoarece secretarul de finante al Filipinelor, Carlos Dominguez, a declarat luna trecuta ca este improbabila interzicerea tigarilor electronice, dar ca ar putea fi pastrate cu taxe mai mari. Filipine a fost vazuta de producatorii de tigari electronice precum Juul Labs Inc. ca una dintre pietele promitatoare din sud-estul Asiei.

 

LT Group Inc., compania holding a miliardarului Lucio Tan, a carei unitate de tutun este partenerul filipinez al Philip Morris International Inc., a urcat pentru o a doua zi, crescand cu 2,9% in Manila miercuri. JG Summit Holdings Inc., a carui unitate a asociat cu Juul pentru a-si aduce produsele in Filipine, a scazut pana la 1%.

 

Fumatul in spatiile publice inchise este deja interzis, implementat de Duterte la mai putin de un an in termenul sau care a inceput in iunie 2016.

 

Departamentul de Sanatate a emis o declaratie pe 15 noiembrie, spunand ca o tanara de 16 ani a fost internata la terapie intensiva luna trecuta, dupa ce a suferit brusc o dificultate a respiratiei. Ea a fost diagnosticata cu „vatamarea pulmonara asociata cu vape” care s-a potrivit cu criteriile din Centrele de Control si Prevenire a Bolilor din SUA si a fost externata dupa ce a fost tratata.

 

CDC s-a straduit sa identifice cauza precisa a focarului din Statele Unite si nu a dat vina inca pe un produs sau tip de dispozitiv unic, desi substantele chimice din vaporii de lichide provenite din surse negre sau utilizate cu THC derivate din canabis au fost in centrul atentiei.

 

Pana in prezent, boala s-a limitat la America de Nord, iar specialistii considera ca decesele din alte parti sunt probabil rare in tarile in care produsele suspecte precum THC sunt interzise, ​​potrivit unui raport al Reuters, luna trecuta.

 

Michael R. Bloomberg, fondatorul si proprietarul majoritar al Bloomberg News, parintele Bloomberg LP, a facut campanii si a acordat bani in sprijinul interdictiei de e-tigarete electronice aromatizate si tutun si sprijina eforturile de reducere a cererii globale de tutun la nivel mondial.

 

In cadrul briefing-ului de marti neprogramat, Rodrigo Duterte  a mai spus ca va suspenda importul de orez in timpul sezonului de recoltare pentru a ajuta fermierii locali. El a avertizat, de asemenea, vicepresedintele Leni Robredo, pe care l-a desemnat la inceputul acestei luni sa co-prezideze un organism guvernamental impotriva drogurilor ilegale, sa nu dezvaluie probleme confidentiale.