Toyota a prezentat planurile de a construi un „oras al viitorului” sustenabil in apropierea Muntelui Fuji, care va functiona pe celule de combustibil cu hidrogen si va deveni un laborator pentru autovehicule, robotica si inteligenta artificiala.

 

Constructorul japonez a declarat ca Woven City, care va acoperi 70 de hectare pe locul unei fabrici care trebuie inchise, va fi casa pentru rezidenti si cercetatori. Numele este o referire la originile firmei ca producator de tesut.

 

Orasul prototip, anuntat in cadrul emisiunii tehnologice CES de la Las Vegas, va gazdui o comunitate futurista care va reduce emisiile de dioxid de carbon din vehicule si cladiri si va folosi tehnologia internetului in practic toate aspectele vietii de zi cu zi.

 

Toyota a spus ca aproximativ 2.000 de persoane, in mare parte angajatii firmei, vor locui in oras si ar trebui sa inceapa constructia anul viitor.

 

Orasul a fost proiectat de Bjarke Ingels, arhitectul danez a carui firma se afla in spatele cladirii World Trade Center din New York si a birourilor Google din Silicon Valley si Londra.

 

„Solutii de mobilitate conectate, autonome, fara emisii si partajate trebuie sa dezlantuie o lume de oportunitati pentru noi forme de viata urbana”, a spus Ingels.

 

Directorul executiv al Toyota, Akio Toyoda, a descris viziunea utopica drept „campul personal al viselor”.

 

„Stiti ca, daca o construim, vor urma si altii”, a spus el. „Cred ca depinde de noi toti, in special de corporatii precum Toyota, sa facem partea noastra pentru a ajuta ca lumea sa fie un loc mai bun. Woven City este un pas mic, dar speram ca este semnificativ spre indeplinirea acestei promisiuni. ”

 

Toyota a spus ca orasul va fi „pe deplin sustenabil”, cu cladiri realizate in cea mai mare parte din lemn pentru a minimiza amprenta de carbon. „Acoperisurile vor fi acoperite in panouri fotovoltaice pentru a genera energie solara, pe langa puterea generata de celulele de combustibil.”

 

Alte companii ar fi libere sa colaboreze la proiect, a spus firma, adaugand ca ar invita oamenii de stiinta si cercetatorii din intreaga lume sa foloseasca Woven City ca pe un adevarat incubator.