Japonia pregateste o curatare nationala a aproximativ 200 de milioane de dispozitive conectate la retea pentru lacune de securitate cibernetica inainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, a declarat un oficial marti.

 

Institutul National de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, sustinut de guvern, va incepe sondajul din februarie pentru a verifica potentialele vulnerabilitati ale unor dispozitive cum ar fi routerele, camerele web si aparatele electrocasnice conectate la internet.

 

Tokyo se grabeste sa-si imbunatateasca siguranta cibernetica, deoarece natiunea se pregateste sa gazduiasca evenimente majore la nivel mondial, cum ar fi Cupa Mondiala de Rugby in acest an, Grupul de 20 de intalniri si Jocurile Olimpice de vara.

 

Securitatea informatica a devenit din ce in ce mai importanta, intrucat evenimentele sportive introduc noi tehnologii pentru orice, de la difuzare la ticketing.

 

Pentru studiu, cercetatorii vor lua usere si parole comune, usor exploatatabile de malware – cum ar fi “abcd”, “1234” sau “admin” – pentru a vedea daca dispozitivele sunt usor accesibile pentru hackeri, a declarat purtatorul de cuvant al institutului, Tsutomu Yoshida.

 

Cercetatorii vor studia gadget-urile cu acordul furnizorilor de servicii internet si vor examina mai ales produsele care utilizeaza cabluri fizice pentru a accesa internetul, a spus el.

 

Institutul nu va efectua operatiuni costisitoare si complexe necesare pentru a verifica gadgeturile individuale mobile, cum ar fi smartphone-urile, dar sondajul poate examina rutere in cafenele, de exemplu, care ofera conectivitate gratuita pentru utilizatorii mobili, a spus Yoshida.

 

“De prea multe ori, vedem camere web, de exemplu, care sunt deja hacked deoarece setarile de securitate sunt prea simple si imaginile lor sunt vazute de catre intrusi. Uneori sunt puse pe site-uri publice fara ca proprietarii sa fie constienti”, a declarat Yoshida pentru AFP.

 

“Vom vedea, din aproximativ 200 de milioane de produse care urmeaza sa fie chestionate, cate sunt expuse la riscuri”, a spus Yoshida.

 

Sondajul va informa ISP-urile despre utilizatorii vulnerabili, a adaugat el.

Evenimente sportive globale majore precum Cupa Mondiala de Fotbal si Jocurile Olimpice se confrunta cu o amenintare din ce in ce mai mare din partea atacurilor cibernetice.

 

La Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang anul trecut, de exemplu, sistemele interne de internet si WiFi au cazut in momentul in care au inceput ceremoniile de deschidere.

 

Oficialii PyeongChang au recunoscut ca au fost victimele unui atac cibernetic, fara a elabora mai departe.