Cu o tastatura si stilou optional, Google Pixel Slate doreste sa se imparta intre tableta si laptop, insa mai este de lucru la combinatia dintre Chrome OS si Android.

De la lansarea lor in 2011, Chromebookurile au fost vazute ca laptopuri ieftine, usor de intretinut si ideale pentru studenti, dar, in 2013, cand Google a livrat primul Chromebook Pixel – o masina premium cu ecran tactil – a devenit clar faptul ca gigantul intentiona sa exploreze noi frontiere pentru sistemul de operare Chrome OS.

 

Noua tableta Google Pixel Slate , porneste de la 599 dolari si reprezinta punctul culminant al acestor eforturi. Cu sistemul sau de operare minimalist si designul simplu, aceasta este cea mai buna tableta web realizata vreodata. Google Pixel Slate ofera, de asemenea, multimea de aplicatii din Magazinul Google Play si accesorii, cum ar fi o tastatura si un stilou optional, punandu-l in concurenta directa cu Microsoft Surface si cu iPad Pro. Google inca incearca sa combine sistemele de operare Chrome si Android intr-un mod care sa para natural si nu un simplu amestec dintre aceste doua sisteme de operare.

 

Un dreptunghi rotunjit de culoare albastru inchis, cu o grosime de numai 7 mm, Pixel Slate este mai subtire decat Surface Pro, dar comparand dimensiunea si marginile ecranului de 12,3 ” vom vedea ca inaltimea si latimea sunt aproape identice cu cele ale dispozitivului de la Microsoft. In timp ce Surface Pro are un port USB-A de dimensiuni mari, un conector Mini DisplayPort si un conector de alimentare magnetic, Pixel Slate a cuprins toate aceste functii in doi conectori USB-C, cate unul pe fiecare parte. Am reusit sa conectez si sa utilizez noul monitor touch Vincom Split USB-C, dar acesta nu a putut fi alimentat doar de Pixel si am fost nevoit sa-l conectez la o alimentare externa. Ca si in cazul iPad-urilor, nu exista suport pentru cardurile de memorie MicroSD si –la fel ca si cele mai recente iPad Pros – nu exista mufa pentru casti. (Google include un adaptor USB-C pentru castile din cutie.)

 

Pe marginile ecranului se afla mai multe difuzoare stereo care ofera un volum acceptabil, desi sunetul basului este exact cum v-ati astepta de la un cadru atat de subtire. Atat partea frontala cat si cea din spate este echipata cu camere de opt megapixeli capabile sa utilizeze modul portret impresionant, care estompeaza in mod placut fundalul. Conectorul din partea de jos a dispozitivului permite conexiunea tastaturii Google. Butonul de alimentare alb are un rol dublu, aceste fiind utilizat si ca cititor de amprente si este numit Pixel Imprint. Spre deosebire de Surface Pro si iPad Pro, Pixel Slate nu are deblocare prin recunoastere faciala.

 

Fiind cel mai nou pas in evolutia sistemului de operare Chrome spre un sistem touch-friendly, Pixel Slate este un hibrid al ultimelor doua dispozitive Google, modelul Pixel C pentru Android si Pixelbook-ul convertibil bazat pe ChromeOS.

 

Google Pixel Slate este similar cu Surface, dar are cateva diferente majore. La fel ca Surface, are acces la un browser de calitate. De fapt, experienta utilizarii Chrome pe un Pixel Sale este similara cu utilizarea oricarui browser pe un Surface Pro.

 

La introducerea lui Google Pixel Slate, Google a subliniat faptul ca a oferit un browser complet, spre deosebire de versiunea basic de Safari de pe iPad sau versiunea Chrome de pe Android; de asemenea putem sa utilizam Firefox pentru Android sau Microsoft Edge.

 

La fel ca Surface, Pixel Slate poate comuta intre modul de lucru windowed desktop si un mod de lucru similar cu full-screen/split screen al unui iPad atunci cand tastatura este indepartata sau pliata in spatele ecranului. Cu toate acestea, in timp ce Surface va permite sa alegeti daca acest lucru se intampla automat, manual sau deloc, pe Pixel Slate schimbarea este intotdeauna automata.

Google are si alte justificari pentru schimbarea agresiva. Surface inca sufera din cauza numarului redus de aplicatii optimizate pentru Windows 10, dar Google Play ofera milioane de aplicatii touch-friendly, majoritatea deja optimizate pentru ecranul larg al unei tablete. Compatibilitatea dintre Chrome si aplicatiile Android a avansat semnificativ de cand Google a inceput sa combine cele doua sisteme de operare in 2016 si am gasit putine aplicatii Android care nu functioneaza. In trecut, aplicatiile Android nu s-au adaptat bine la modul de orientare de pe o tableta, dar se pare ca aceasta problema a disparut pentru Pixel Slate deoarece aplicatiile Android pot rula in propriile ferestre in modul desktop.

 

Desi multe aplicatii Android pot arata putin ciudat atunci cand sunt utilizate pe tot ecranul sau chiar intr-o fereastra mai mare, accesul la acestea ofera o serie de avantaje fata de utilizarea lor doar in browserul de pe Chrome OS. De exemplu aplicatiile Android pentru Uber, Instagram si Venmo, sunt complet compatibile; site-urile pentru aceleasi servicii nu sunt. Pixel Slate este ideal pentru managerii de retele sociale care doresc sa vada cum progreseaza postarile lor in diverse aplicatii mobile in timp ce utilizeaza o consola de administrare bazata pe web. Si desigur, permite descarcarea si utilizarea a milioane de jocuri Android.

 

Cu toate acestea, aplicatiile Android se simt adesea mai mult ca aplicatii suplimentare; Google trebuie sa lucreze mai mult pentru a le face cu adevarat compatibile cu sistemul de operare Chrome OS. De exemplu, in propriile aplicatii Google Gmail si Google Docs, nu am putut selecta textul utilizand tasta Shift si tastele sageata stanga sau dreapta, chiar daca am putut face acest lucru folosind celelalte combinatii de taste; nu a existat o astfel de problema cu aplicatiile web echivalente. Widget-urile de pe ecranul Android, tastatura Gboard de la Google si launch-erele personalizate Android care ofera optiuni ca sortarea in ordine alfabetica a aplicatiilor nu sunt disponibile in sistemul de operare Chrome.

Dimpotriva, acum ca sistemul de operare Chrome ruleaza pe un dispozitiv cu touch-first, Google ar putea sa puna accentul pe folosirea touch-ului prin, spre exemplu, imbunatatirea modului de nagivare intre tab-uri. Astfel de imbunatatiri ar fi utile si pentru Windows Chrome, iPad si Chromebook-uri cu touch.

 

TASTATURA

Avand in vedere ca sistemul de operare Chrome este un sistem destinat laptop-urilor este imposibil ca tastatura blacklit de la Google, cu un pret de 199 dolari, sa nu devina populara. Este aproape un accesoriu critic ca si tastatura Microsoft pentru Surface (si, la fel ca tastatura Surface, include un trackpad mare). La fel ca ultima tastatura Apple pentru iPad Pro, aceasta se monteaza in jurul dispozitivului si are un suport ce se extinde in parte din spate pentru o stabilitate mai buna. O caracteristica specifica este faptul ca suportul poate fi reglat pentru a permite utilizarea din mai multe unghiuri si are o ajustare mai buna fata de tastatura Apple.

In schimb suportul pentru Surface Pro permite ca dispozitivul sa fie folosit pe o suprafata mai joasa decat cea pe care dispozitivul este asezat. De asemenea tastatura Pixel Slate nu permite atasarea acesteia decat la un anumit unghi. Acestea fiind spuse, cei care doresc senzatia unui laptop traditional cu clapeta ar putea sa achizitioneze tastatura G-Type de la Brydge. Producatorul are de asemenea diferite modele pentru iPad si Surface, insa tastatura Pixel Slate, care se conecteaza prin Bluetooth, se poate plia in spatele dispozitivului ca un laptop convertibil.

Chromebook-ul nu ofera posibilitatea de atasare in mod magnetic a stiloului in valoare de 99 dolari. Spre deosebire de ultimul model de Apple Pencil care se poate incarca prin simpla atasare la dispozitiv, Google inca foloseste baterii de moda veche AAAA.

 

O MULTIME DE RIVALI PENTRU GOOGLE PIXEL SLATE

Google Pixel Slate imbina o experienta de browser fara compromisuri intr-un ambalaj suficient de gros cat sa contina elementele de conectivitate esentiale, la un pret de pornire intre cel mai recent iPad si cu mult sub modelul de lux iPad Pro.

 

Pe de alta parte, exista Windows 2-in-1. Surface Pro ofera o experienta mai consistenta in navigarea intre ferestre, dar care vine cu dezavantaje precum un numar mic de aplicatii optimizate pentru touch, necesitatea actualizarii continue a software-ul si necesitatea de a te obisnui cu suportul si ventilatorul destul de zgomotos. Daca luam in considerare pretul stiloului Google, putem sa aruncam o privire si la dispozitivul celor de la Samsung, Galaxy Book ce are la baza Windows.

 

Daca il consideram o tableta, Pixel Slate pur si simplu nu este la fel de convingator ca atunci cand il folositi in modul de lucru Chrome. Daca Google este serios cu privire la dispozitivele de acest gen ar trebui sa incurajeze dezvoltatorii web sa optimizeze mai mult pentru ecranele tactile, iar dezvoltatorii Android sa permita o mai buna utilizare de tastaturi si trackpad-uri. Compania a esuat in trecut sa faca acest lucru.

Deocamdata, cea mai puternica competitie pentru Pixel din cadrul produselor Google va proveni de la Chromebook-urile convertibile ieftine. Daca folositi Chrome OS cu o tastatura atunci acestea ar putea fi o alternativa buna.