Milioane de smartphone-uri au fost deconectate de la retea miercuri din cauza unui certificat expirat.

 

Ericsson a confirmat faptul ca o eroare la software-ul sau a fost miercuri sursa unei deconectari masive de la retea. Milioane de smartphone-uri au pierdut accesul la internet in UK, Japonia, si in alte noua state. Intr-o declaratie, Ericsson a sustinut principala cauza a fost un certificat expirat si ca “software-ul defect care a cauzat aceste probleme este dezafectat”. Declaratia arata ca serviciile de retea au fost restaurate la majoritatea clientilor joi, in timp ce operatorul britanic O2 spune ca reteaua 4G a fost din nou disponibila in dimineata zilei de vineri.

 

Cea mai mare parte a atentiei a fost indreptata catre intreruperile suferite de O2 in Marea Britanie si de Softbank in Japonia. Ericsson a confirmat mai tarziu companiei Softbank ca problemele au afectat simultan companiile de telecomunicatii care au instalat dispozitivele create de Ericsson in 11 state. Softbank a spus ca intreruperea a afectat propria retea timp de doar patru ore.

 

Declaratiile Ericsson sugereaza ca intreruperea ar fi putut fi prevenita. Certificatele asigura validitatea software-ului si ajuta la mentinerea sigurantei. Faptul ca acestea au expirat se datoreaza, probabil, unor deficiente de intretinere.

 

Ericsson nu este singura companie care a cazut prada pericolelor expirarii certificatelor. In 2013, Xbox Live si Azure au suferit pierderi ca urmare a unui certificat expirat, in timp ce in 2015, unii utilizatori ai aplicatiei Mac App Store au fost fortati sa sterga si sa reinstaleze software-ul dupa ce un certificat folosit pentru a verifica aplicatiile a expirat. In acest an, un certificat expirat a determinat ca seturile Oculus Rift sa devina inoperabile, caz in care utilizatorii au fost nevoiti sa modifice data cu una anterioara.