“X” inseamna “extrem”, asta e ceea ce departamentul de marketing al Qualcomm vrea sa intelegeti despre noul Snapdragon 8cx cu 8 nuclee.

 

Este un procesor nou-nout pentru laptopurile Windows si PC-urile convergente 2-in-1, iar din perspectiva Qualcomm ar putea sa para putin extrem. Din punct de vedere fizic, este cel mai mare procesor pe care compania l-a realizat vreodata, cu cele mai puternice CPU si GPU create de Qualcomm. Qualcomm spune ca va fi primul platforma de 7nm pentru PC si cel mai mare salt de performanta pentru facut vreodata de un Snapdragon. Promisiunea companiei este “o viata lunga a bateriei” si o conectivitate de pana la 2Gbps.

 

Este primul procesor dedicat Windows produs de acestia dupa ce au renuntat la idea de a folosi in laptopuri chipuri de smartphone-uri modificate. “Este un PC real, care poate face multitasking real.”, a spus compania.

 

Tineti minte ca asta nu inseamna neaparat ca va oferi performanta “extrema” in comparatie cu chipurile de laptop de la Intel, Nvidia si AMD. Totusi vorbim despre laptop-uri subtiri si nu despre laptop-uri de gaming, insa Qualcomm ar putea spune adevarul si chiar au construit un PC portabil competent. Qualcomm se asteapta ca primele calculatoare 8cx sa fie puse in vanzare in a doua jumatate a anului 2019.

 

Cand vine vorba de grafica, Qualcomm spune ca noul GPU Adreno 680 Extreme din 8cx este de doua ori mai rapid decat cel din notebook-urile sale anterioare (Snapdragon 850), Samsung (Galaxy Book 2) si Lenovo C630 WOS  – si cu 60% mai eficient din puct de vedere energetig. De asemenea, poate sustine simultan doua monitoare externe HDK 4K, adica un monitor in plus fata de performantele anterioare.

 

In ceea ce priveste CPU-ul, Qualcomm sustine ca modelul 8cx are performante comparabile cu un procesor Intel U-series de 15 wati, acelasi model pe care il veti gasi in majoritatea laptop-urilor subtiri si usoare Windows. O singura exceptie, chipul Qualcomm va consuma doar 7 wati. Qualcomm considera ca procesorul sau este de doua ori mai rapid decat un chip Intel care trebuie sa functioneze intr-un plic termic de doar 7 wati. (Puteti sa-l comparati cu un procesor Intel de 7 wati din seria Y, cu cel din noul MacBook Air produs de Apple sau imaginati-va un chip Intel din seria U care se afla intr-un laptop neobisnuit de subtire, cu mai putin spatiu si fara ventilator pentru racire.)

 

Qualcomm au dezvaluit ce benchmark au folosit pentru a obtine aceste valori.

 

Daca exista un avantaj de performanta, probabil ca acesta este faptul ca chipul produs de Qualcomm este primul chip PC de 7nm realizat vreodata. Datorita circuitelor mai mici decat cele produse de Intel, teoretic, Qualcomm poate sa aleaga daca va obtine o performanta mai buna sau o durata de viata mai lunga a bateriei; se pare ca au ales performanta mai buna.

 

Poate ca cea mai mare veste este ca Snapdragon ar putea avea in sfarsit suficienta memorie pentru a rula Windows in mod corespunzator. Memoria de 4 GB din Galaxy Book 2 s-a simtit destul de limitata, astfel incat o duzina de taburi deschise in Chrome parea a fi deja prea mult. Snapdragon 8cx va suporta o memorie de pana la 16 GB LPDDR4x RAM, cu o latime de banda mai mare, precum si unitati SSD NVMe mai rapide – desi unii producatori pot opta pentru unitati mai lente.

 

Si bineinteles vorbim de laptop-uri care probabil vor veni cu conectivitate celulara incorporata – la urma urmei, este un Snapdragon! S-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca acest Snapdragon nu va veni cu 5G incorporat si nici nu suporta modemul 5G Qualcomm X50. Momentan nu este o mare pierdere, iar Qualcomm spune ca va avea o solutie de 5G mai tarziu. Intre timp, foloseste modemul Qualcomm X24 LTE, realizat pentru viteze maxime (teoretice) de 2Gbps. Acesta este acelasi modem pe care il veti gasi si in noul Qualcomm Snapdragon 855 pentru telefoane, iar chipul laptopului va suporta in mod similar antenele MIMO 4×4 pentru LTE.

 

Qualcomm spune ca durata de viata a bateriei va fi comparabila cu modelul Snapdragon 850, ceea ce este un lucru bun – review-ul nostru despre Galaxy Book 2 ne-a aratat ca un laptop Snapdragon poate fi folosit o zi intreaga. De asemenea, va suporta incarcarea rapida prin USB-C utilizand Qualcomm Quick Charge 4+. Exista, de asemenea, suport pentru USB 3.1 Gen 2, dubland teoretic numarul de date pe care le puteti transfera prin cablurile USB, pana la 10Gbps, precum si pe ambii asistenti vocali Alexa (Amazon) si Cortana (Microsoft).

 

Probabil trebuie sa va asteptati si ca aceste dispozitive vor costa mai mult decat un Snapdragon 850. Qualcomm spune ca va continua sa produca Snapdragon 850 in paralel cu noul device.

 

Desigur, un laptop Windows de top inseamna mai mult decat performanta si caracteristici. Este nevoie de suport pentru aplicatii si momentan este imposibil sa spunem daca va avea aplicatiile pe care le folosesti in momentul de fata. Qualcomm spune ca acesta va suporta Windows 10 Enterprise, ambele browsere web Chrome (bine, Chromium), Firefox si multe alte aplicatii care au fost sau vor fi portate.

 

Luna trecuta, Microsoft a eliminat un obstacol mare in dezvoltarea ARM pe platforma Windows, permitandu-le dezvoltatorilor sa-si recompileze aplicatiile existente pe noile versiuni ARM pe 64 de biti.

 

Deci, acesta este Snapdragon 8cx, dar lipseste un detaliu– ce producatori vor construi calculatoare in jurul acestui procesor.

 

“Asta a fost super ciudat. Matt Bareda de la Lenovo a intrat pe scena Qualcomm pentru a vorbi despre laptop-urile always-on si pentru a evidentia parteneriatul cu Qualcomm din trecut – si apoi a plecat *fara *sa promita ca va face un un dispozitiv Snapdragon 8cx.”

 

Un reprezentant Lenovo care iese de pe scena fara a promite sa construiasca un laptop Snapdragon 8cx este un mod ciudat de a incheia ziua. Qualcomm a avut un dispozitiv de referinta la prezentare, dezvaluit la final, pe care l-am butonat putin.