Gamerii pot acum dona o parte din puterea lor de calcul unui efort international de cercetare a bolilor, inclusiv noul coronavirus, precum si cancerului si Alzheimer-ului.

 

Au existat acum peste 156.000 de cazuri confirmate la nivel global, deoarece coronavirusul continua sa se raspandeasca, cu peste 5.800 de decese confirmate in urma diagnosticarilor COVID-19.

 

Pe langa incercarea de a nu transmite virusul prin spalarea periodica a mainilor si prin izolarea automata, daca prezinta simptome, jucatorii PC pot contribui si la cercetarea de ultima ora.

 

Pur si simplu prin instalarea de software care ruleaza in fundal pe computerul lor in timp ce ei continua sa-l foloseasca pentru alte activitati, gamerii ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament pentru virus.

 

Proiectul Folding@home (F @ h) este un program distribuit de cercetare in calcul care foloseste resursele inactive ale miilor de calculatoare personale ale voluntarilor pentru a simula dinamica moleculara a plierii proteinelor.

 

Unele dintre cele mai puternice echipamente pe care oamenii obisnuiti trebuie sa le inmaneze sunt unitatile de procesare grafica (GPU), un anumit tip de cip conceput pentru jocuri.

 

GPU-urile sunt capabile sa efectueze foarte rapid o multime de operatii matematice simple, cum ar fi numeroasele operatii necesare pentru a simula mediul complex din celulele umane.

 

Simularile sunt necesare deoarece plierea proteinelor este una dintre cele mai complicate domenii din biologie. Moleculele se pliaza in structuri tridimensionale care determina reactiile chimice in celulele umane, si prin extensie si in agregat, deci intregul corp uman.

 

Chiar daca oamenii de stiinta au secventiat intregul genom uman, care este modelul pentru toate proteinele din corpul uman, secventa in sine nu explica modul in care proteinele iau o anumita forma si isi indeplinesc functiile, fie ca o enzima, fie ca un anticorp .

 

Proiectul Folding@home, bazat in laboratorul Pande de la Universitatea Stanford si condus de dr. Greg Bowman, investigheaza implicatiile a ceea ce se intampla atunci cand aceasta pliere merge gresit in bolile care variaza de la cancer si diabet la Alzheimer si acum COVID-19.

 

In cazul bolii Alzheimer, atunci cand proteinele se distribuie gresit, atunci se pot aglomera si se colecteaza in creier, de unde se crede ca se cauzeaza simptomele bolii.

 

Unele dintre calculele la care vor lucra GPU-urile pentru jocuri includ simularea diferitelor moduri in care proteinele se pot plia, dezvaluind potential informatii structurale cheie despre ele pe care le pot trata noi medicamente.

 

Proteinele sunt de asemenea esentiale pentru functionarea multor virusuri, inclusiv Ebola si virusul Zika.

 

Cercetatorii incearca sa examineze modul in care proteinele specifice din coronavirus ar fi perturbate, impiedicand virusul sa se reproduca in corpul uman.

 

Contributia nu se limiteaza la cei cu PC-uri puternice, potrivit unui anunt comunitar partajat cu jucatorii de pe un forum Reddit.

 

“Toata lumea, indiferent de hardware-ul pe care il detine, are sansa de a ajuta cercetarea si, poate, de a face o mare diferenta in viata altor oameni”, se arata in postare.

 

“Cine stie daca noi insine sau copiii nostri nu vom beneficia de aceste cercetari? Fiecare lucru poate ajuta! Este eficient, astfel incat oamenii de stiinta sa aiba acces mai rapid la informatii.”