Tara care se afla pe muchie de cutit in ceea ce priveste recunoasterea faciala si modurile in care aceasta poate fi folosita este, cu siguranta, China. Datorita sustinerii guvernului si a majoritatii institutiilor de stat, colectarea centralizarea a datelor a 1.3 miliarde de cetateni este mult mai usoara decat in Europa sau in Statele Unite. De asemenea, companiile de tehnologie din China sunt lideri de piata in ceea ce priveste inovatia, gasind din ce in ce mai multe metode de a face profit in urma recunoasterii faciale.
Cum functioneaza recunoasterea faciala
Spre deosebire de amprenta, figura dumneavoastra poate fi analizata de la distanta. In timpul recunoasterii faciale, imaginea unei persoane este transformata intr-un cod. Codul este creat prin masurarea distantelor dintre anumite puncte de pe fata, precum latimea nasului, distanta dintre ochi, si nu numai. Aceste puncte sunt numite “puncte nodale”, iar pentru crearea unei amprente faciale este nevoie de cca. 80% dintre ele. Odata ce amprenta faciala este stabilita, aceasta este verificata intr-o baza de date, facand astfel conexiunea cu numele unei persoane. Ministerul Chinez al Securitatii Publice s-a imbarcat in 2015 intr-o calatorie care are scopul crearii celei mai mari baze de date pentru recunoasterea faciala. Eroarea acestei tehnologii este de aproximativ 0.8%. Acest lucru inseamna ca din o mie de scanari, doar opt ar putea fi gresite.
Acum, ca am clarificat modul in care functioneaza recunoasterea faciala, haideti sa observam numeroasele moduri in care aceasta poate fi folosita.
Securitate
Asa cum va imaginati, exista nenumarate aplicatii pentru recunoasterea faciala in domeniul securitatii. Incepand cu prinderea celor care comit infractiuni marunte, precum incalcarea de catre pietoni a regulilor de circulatie, pana la omor si alte activitati criminale serioase, recunoasterea faciala poate fi foarte utila, bazandu-se pe imagini surprinse de camerele de supraveghere. Batranii sau copiii care se ratacesc pot fi, de asemenea, gasiti cu usurinta folosind aceasta tehnologie. Ofiterii din numeroase birouri pentru securitatea publica, inclusiv cei din Beijing si Tianjan, folosesc niste ochelari speciali, dezvoltati de Xloong. Acesti ochelari permit utilizatorului sa verifice fetele in timp real si sa identifice criminalii, folosind baza de date nationala.
Platforme de plati si tranzactii financiare
Cum ar fi sa zambiti pentru a plati, si nu sa va scoateti portofelul? Aceasta metoda de plata este testata la un KFC din orasul Hangzhou, China. Acest program inedit a fost initiat de Ant Financial al Alibaba pentru a atrage generatiile tinere. In loc sa platiti cu bani cash sau cu cardul, tranzactia este procesata dupa ce zambiti in fata unui ecran. O camera 3D va scaneaza figura pentru a va confirma identitatea. Pentru a folosi aceasta metoda de plata, aveti nevoie de un cont pe aplicatia Alipay.
Tehnologia de recunoastere faciala Alipay este folosita si la Spitalul Jiangxi. Computerul poate recunoaste utilizatorii pentru a urmari internarile si facturile, cu conditia ca acestora sa li se creeze un profil. Toate tranzactiile pot fi efectuate la unul din terminalele de tip self-service in cateva secunde, si partea cea mai frumoasa este ca nu aveti nevoie de un card.
Metroul din Beijing are in plan sa introduca identificarea biometrica, aceasta fiind compusa din scanarea faciala si a plamei, crescand astfel eficienta eliberarii de bilete. O tehnologie asemenatoare va fi plasata si la “Future Pharmacy”, unde vom vedea o colaborare intre Alipay si ZhangZhongjing Pharmacy. Gigantul planuieste sa foloseasca identificarea faciala pentru a le permite clientilor sa se identifice cu ajutorul telefonului mobil, si de aceasta data cu conditia de a avea un cont Alipay.
Turism si calatorii
Unul dintre terminalele aeroportului international Shanghai Hongqiao foloseste recunoasterea faciala pentru a le permite pasagerilor trecerea in mod automat. Procesul dureaza mai putin de 12 secunde. Pasagerii isi scaneaza ID-ul si apoi datele biometrice, iar procesul de securitate este complet. Astfel, prin acest terminal pot trece mai mult de 2000 de pasageri in doar o ora. Noul aeroport din Beijing, care a fost gandit pentru mai mult de 100 de milioane de calatori anual, urmeaza, de asemenea, sa foloseasca recunoasterea faciala pentru a-i ajuta pe acestia sa isi gaseasca mai repede bagajele, dar si pentru a spori securitatea.
Doua hoteluri din China, Hangzhou Marriott Hotel Qianjiang si Sanya Marriott Hotel Dadonghai Bay, au implementat tehnologia recunoasterii faciale pentru a usura procesul de check-in. Astfel, in loc sa asteptati la coada pentru a va ridica cheia camerei, este suficient sa folositi un terminal de tip self-service. Acesta este un parteneriat cu platforma de turism Fliggy, Alibaba. In mod normal, procesul de check-in dureaza mai bine de trei minute. Folosing aceatsa tehnologie, prin care utilizatorii isi pot scana documentele de identitate, figura, si pot completa cateva date personale, durata procesului se reduce considerabil.
Exista numeroase alte aplicatii ale recunoasterii faciale in China. Multe dintre ele sunt in curs de implementare, cum ar fi spre exemplu identificarea soferilor Didi, unul dintre rivalii Uber, inscrierea la facultati si identificarea studentilor. Aceasta tehnologie este folosita si pentru diverse scopuri inedite. In parcul Tiantan din Beijing, identificarea faciala este folosita in toaletele publice pentru a stopa furtul de hartie igienica. O alta aplicatie in curs de implementare este un soft care ii anunta pe profesori daca elevii nu sunt atenti la ore. Tot prin identificarea faciala, poate fi identificat genul de reclame care ti se potrivesc.